Orbánov Fides valcuje prieskumy v Maďarsku. Má už 40-percentnú podporu

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa komerčnej televízie Hír TV dosiahol Fidesz rovnakú podporu naposledy v januári 2011, pričom v októbri si oproti septembru polepšil až o štyri percentá.

    Ultrapravicový Jobbik, ktorý je druhou najsilnejšou stranou, mierne oslabil. V tomto prieskume ho podporilo 11 percent respondentov. Maďarská socialistická strana (MSZP) dosiahla sedem percent.

    Demokratickú koalíciu (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya by volilo päť percent a ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) štyri percentá. Strany Momentum, Spolu (Együtt), Dvojchvostý pes (Kétfarkú kutya) a Dialóg (Párbeszéd) zaznamenali jednopercentnú podporu opýtaných.

    Nerozhodných je 30 percent voličov. 

    “Znamená to, že ľavicové strany stále nedokážu reagovať na otázky, ktoré sa týkajú občanov – namiesto toho sa venujú iba vláde a haštereniu sa medzi sebou,” komentoval v piatok situáciu na maďarskej politickej scéne politológ Örs Farkas, podľa ktorého neexistuje opozičná alternatíva.

    “Je prekvapujúce, že Fidesz má vysokú podporu, nezvyčajné ale je, že v polovici cyklu neoslabil,” uzavrel Farkas podľa spravodajského servera Híradó.hu.

    - Reklama -