Orbána nešetrite, odkázala Amnesty International do Fínska

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    V otvorenom liste Amnesty žiada Rinneho, aby sa s Orbánom porozprával o stave súdnictva v krajine, o zámere maďarskej vlády opätovne modifikovať ústavu, ale aj o roky trvajúcej sérii útokov budapeštianskeho kabinetu voči občianskej sfére.

    Signatári otvoreného listu vyzvali fínskeho ministerského predsedu, aby sa verejne postavil na stranu perzekvovaných sudcov a mimovládne organizácie.

    Komerčná spravodajská televízia HírTV v súvislosti s Rinneho návštevou poznamenala, že dvojstranné vzťahy Maďarska a Fínska sa ochladili v čase, keď sa v Helsinkách rozhodli, že Fínsko v rámci predsedníctva v EÚ pokročí v právnom konaní voči Maďarsku v otázke dodržiavania princípov právneho štátu.

    Televízia pripomenula, že predchádzajúca predsedajúca krajina, ktorou bolo Rumunsko, sa touto otázkou nezaoberala.

    Maďarská vláda už viackrát kritizovala Helsinki za to, že chcú postúpiť ďalej v právnom konaní voči Budapešti. Orbán tvrdil, že Fínsko má odlišný právny systém, nemá ústavný súd a dohľad nad akadémiou vied tam má rezort školstva.

    Šéfka maďarského rezortu justície Judit Vargová v Bruseli kritiku Maďarska označila za “ďalšiu etapu pomsty síl podporujúcich prisťahovalectvo”.

    - Reklama -