Orbán vyjadril sympatie k politike Le Penovej, najmä k jej odmietaniu islamu

    0
    Viktor Orbán (Autor: kormany.hu)

    Orbán v rozhovore, ktorý zverejnila v plnom rozsahu aj internetová stránka maďarskej vlády Kormány.hu, zdôraznil, že pohľad z Budapešti svedčí o tom, že táto spolupráca v Rakúsku je úspešná, pretože je tam stabilita, sú viditeľné hospodárske ciele či znižovanie daní.

    Maďarský ministerský predseda o Strachem povedal, že vyniká z “dekadentného európskeho politického pelotónu”.

    “Tá dekadencia sa prejavuje v tom, že elita neverí v moc politickej aktivity, pričom jednoducho chce (politické vedenie Európy) ďalej pokračovať ako doposiaľ s tým, že odmietne všetko nové,” spresnil Orbán, podľa ktorého problémom európskej elity je, že neverí v silu vodcovskej osobnosti, ktorá dokáže nadchnúť ľudí.

    K otázke členstva Fideszu v Európskej ľudovej strane (EPP) predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu povedal, že existuje riziko konečného rozchodu ľudovcov s európskymi kresťanskými demokratmi, čo by podľa jeho slov nebolo žiaduce.

    “Kresťanskí demokrati v Európe, a to najmä v Nemecku, sa posúvajú doľava. Uzatvárajú koalície so socialistami a preto musia prijímať kompromisy, čím strácajú svoju identitu a svoje hodnoty. Kresťanskí demokrati by predsa len mali byť kresťanmi, a aj v otázkach rodiny a národnej identity by mali presadzovať kresťanské vnímanie,” dodal Orbán.

    Maďarský premiér vyjadril sympatie k politike šéfky extrémne pravicovej francúzskej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, najmä k jej odmietaniu islamu.

    “To sa nepáči EPP, pretože ľudovci by sa radi posunuli vľavo,” konštatoval. Le Penová v nedeľu ponúkla strane Fidesz a poľskej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) spojenectvo na pôde Európskeho parlamentu (EP).

    Vyhlásila, že v euroskeptickej parlamentnej politickej frakcii Európa národov a slobôd (ENF) budú vítaní všetci tí, ktorí hovoria, že strany združené v tejto skupine majú pravdu a konajú správne.

    - Reklama -