Orbán tvrdo na národnú strunu: Budúcnosť v Karpatskej kotline sa píše po maďarsky

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI premiér podotkol, že cieľom je, aby každý zahraničný Maďar, ktorý sa chce aj inštitucionálne stať súčasťou maďarského spoločenstva, tak mohol urobiť.

    Orbán zdôraznil, že maďarským národným záujmom je, aby existovala silná stredná Európa – silné Rumunsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovensko i Ukrajina – a aby takisto silné Maďarsko s nimi vytvorilo plodné vzťahy. Pripomenul, že cezhraničné ekonomické rozvojové programy, ktoré Maďarsko s cieľom podporiť tamojšiu maďarskú menšinu iniciovalo, jednotlivé susedné krajiny akceptovali.

    Uplynulé roky podľa jeho slov boli o zjednotení maďarského národa ponad hranice, nadchádzajúce roky už ale budú o budovaní tohto národa.

    “Budúcnosť v Karpatskej kotline sa píše po maďarsky,” zopakoval Orbán svoje nedávne vyhlásenie a spresnil, že táto veta vyjadruje snahu jeho vlády, pretože Karpatskú kotlinu vníma ako priestor pre naplnenie maďarského národa a jeho kultúry.

    Maďarsko-maďarský summit MÁÉRT vznikol 20. februára 1999. Vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu jeho zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov.

    Konferencia MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze pokračuje zasadaniami od roku 2010. Jej členom zo Slovenska je Strana maďarskej komunity (SMK).

    - Reklama -