Orbán sa stretol s Kurzom. A takto si padli do nôty

    0
    Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Novopečený rakúsky kancelár Kurz sa už pred parlamentnými voľbami netajil tým, že minimálne migračná politika Viktora Orbána a jeho vlády je mu blízka. Rakúska vláda sa napokon v mnohých bodoch v rámci prisťahovaleckej politiky priblížila práve tej maďarskej. Do budúcna bude pre žiadateľov o azyl v Rakúsku oveľa ťažšie získať povolenie na pobyt, má dôjsť k zníženiu sociálnych dávok a väčší dôraz sa bude klásť na znalosť nemeckého jazyka a dodržiavanie miestnej kultúry a zvyklostí.

    Obaja politici sa zhodli na tom, že budú spoločne pokračovať v boji proti ilegálnej migrácii. „Musíme zastaviť ilegálnu migráciu, aby sme zvýšili bezpečnosť v celej Európskej únii,“ uviedol podľa servera Politico Kurz na spoločnej tlačovej konferencii. Maďarský premiér Viktor Orbán potom doplnil, že „masový exodus do Európy“ je podľa jeho názoru jednou z najväčších súčasných hrozieb pre celý kontinent.

    „Žiadny z členských štátov Európskej únie nepotrebuje, aby sa na jeho území utvárala paralelná spoločnosť,“ konštatoval potom Orbán. Kurz uviedol, že jeho vláda bude aj naďalej pokračovať vo vysielaní bezpečnostných síl do Maďarska s cieľom chrániť hranice. Obaja politici sa očividne zhodli na všetkých témach, ktoré spoločne preberali. To sa však dalo o hlavnom bode stretnutia, teda migračnej politike, vopred očakávať.

    Spoločné stretnutie si pochvaľoval Kurz aj po jeho skončení sa na Twitteri. „Maďarsko považujeme za nášho kľúčového suseda a sme vďační, že vzájomná spolupráca funguje takým spôsobom,“ napísal Kurz s tým, že obe krajiny majú v mnohých oblastiach spoločné ciele.

     

     

    Zdroj: Twitter/Sebastian Kurz

    Za dva najdôležitejšie označil zastavenie ilegálnej migrácie a posilnenie subsidiarity, teda posilnenie právomocí národných štátov. Zároveň prisľúbil, že jeho vláda sa bude usilovať o zníženie napätia vo vnútri EÚ.

     

     

    Zdroj: Twitter/Sebastian Kurz

    Navzdory názorovej zhode v oblasti migračnej politiky s niektorými svojimi susedmi však Kurz vylúčil, že by sa Rakúsko mohlo stať v dohľadnom čase členom Vyšehradskej štvorky, ktorej súčasťou je okrem Maďarska aj Česká republika, Slovensko a Poľsko. Niektorí komentátori pritom v ostatných mesiacoch predpovedali, že by sa Rakúsko mohlo stať piatym členom Vyšehradskej skupiny.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -