Orbán s Kaczyńskim spustili projekt na „záchranu Európy“

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Orbán sa spolu s Kaczyńskim rozhodli viesť kultúrnu kontrarevolúciu, zatiaľ čo sa potľapkávali po pleciach na konferencii v poľskom meste Krynica. „Milujem rozhovory s predsedom Kaczyńskim, lebo európski politici sú krátkozrakí. Ale my nie sme,“ vyhlásil Orbán v rámci politickej debaty o „ekonomickom patriotizme“.

    Spoločne s Kaczyńskim kritizovali súčasnú EÚ, problémy s migráciou, ktorá sa podľa nich snaží „eliminovať historickú identitu“, a ich diskusia sa dotkla aj „zápachu medzinárodného kapitálu“. Neskôr sa zaviazali, že spoločnými silami Úniu zmenia.

    „V Maďarsku máme také príslovie, že ak niekomu dôverujete, môžete spolu kradnúť kone,“ poznamenal Orbán. „Je to pár stajní a jedna naozaj veľká zvaná Európska únia, kde spolu s Maďarmi môžeme tie kone kradnúť,“ doplnil ho s úsmevom Kaczyński.

    „Brexit je pre nás fantastickou príležitosťou. Sme na prahu historickej kultúrnej chvíle,“ povedal Orbán s tým, že nadišiel ten správny čas na kultúrnu kontrarevolúciu. Nemá však zmysel čakať na žiadnu silnú osobnosť, ktorá sa jej ujme, preto sa toho musia chopiť hneď.

    „Premiér Viktor Orbán nám dokázal, že v Európe je možné čokoľvek,“ poznamenal Kaczyński. „Dali ste nám príklad a my sa z neho teraz učíme.“

    Na konci konferencie dostal Orbán od organizácie, ktorá ju usporiadala, ocenenie Človek roka. Toto ocenenie dostal minulý rok práve Kaczyński.

    „Od začiatku sme sledovali, čo robia Poliaci. Takže, aby bolo jasno… Pán Kaczyński má môj rešpekt a uznanie,“ poznamenal Orbán a dodal, že Kaczyński je oveľa skúsenejší a znalejší než on sám, možno len nie je taký farbistý vo svojom vyjadrovaní.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -