Orbán plánuje zredukovať stav pracovníkov centrálnej štátnej správy o zhruba 15-20 percent

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás 14. augusta oznámil, že v rámci opatrení na znižovanie byrokracie plánuje vláda zredukovať stav pracovníkov centrálnej štátnej správy o zhruba 15-20 percent.

    “Po dlhom období neistoty sa v utorok spustila mašinéria prepúšťania. Zamestnancom, ktorých prepustili, okamžite odpojili počítače,” píše Népszava, podľa ktorej vláda zvolala rokovanie s príslušnými odborovými organizáciami iba minulý týždeň. Na schôdzke ale namiesto vyjednávania kabinet iba oznámil prepúšťanie.

    Podľa aktuálnych informácií denníka sa prepúšťanie dotkne podstatne menej ľudí, než vláda pôvodne avizovala. Z ministerstiev má odísť 2600 pracovníkov a z organizácií riadených ministerstvami 4210 zamestnancov.

    Znižovanie stavu nebude realizované iba prepúšťaním, ale aj takou formou, že namiesto pracovníkov, ktorí odídu do dôchodku, sa nezoberú noví, povedal v auguste Gulyás.

    Cieľom tohto vládneho opatrenia je dosiahnuť lepšiu kvalitu verejných služieb založenú na digitalizácii. Súčasťou znižovania stavu pracovníkov bude aj prechod na ich lepšie finančné ohodnotenie, zdôraznil minister.

     

    - Reklama -