Orbán a Morawiecki dekorovali vzájomné stretnutie národnými vlajkami Maďarska a Poľska. Vlajka EÚ chýbala

    0
    Poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas tlačovej konferencie po rokovaní v Budapešti 3. januára 2018. (Autor: ITAS)

    Maďarský premiér podľa agentúry MTI podotkol, že zatiaľ čo ekonomiky krajín strednej Európy fungujú, prisťahovalecká politika Únie zjavne zlyhala.

    “Hranice treba naďalej chrániť, migráciu treba zastaviť a pomoc treba poskytnúť tam, kde je to potrebné,” povedal Orbán.

    V dvojstranných vzťahoch Maďarska a Poľska sa v nadchádzajúcom období podľa slov maďarského ministerského predsedu dostanú do popredia veľké projekty, z ktorých vyzdvihol rozvoj severojužnej energetickej a dopravnej infraštruktúry.

    Morawiecki v súvislosti s utečeneckou otázkou vyjadril presvedčenie, že členské štáty EÚ majú mať právo na to, aby sa rozhodli, s kým chcú ich občania spolunažívať. Zdôraznil, že Poľsko má rovnaký postoj k migračnej kríze ako Maďarsko.

    O zoskupení Vyšehradská štvorka (V4) poľský premiér povedal, že jeho krajiny sú súčasťou EÚ a prispievajú k jej rastu i stabilite. “Veríme v hodnoty EÚ, chceli by sme ju spoločne budovať,” dodal Morawiecki.

    Orbán v reakcii na novinársku otázku oznámil, že ešte v tomto mesiaci sa vo Viedni stretne s novou rakúskou vládou. Ako dodal, bude sa snažiť vybudovať úzke vzťahy s rakúskym kabinetom. Premiéri

    Maďarska a Poľska deklarovali záujem na prehĺbení vzťahov s ďalšími krajinami regiónu, avšak vylúčili prípadné rozširovanie vyšehradského zoskupenia.

    Na vyše hodinovej tlačovej konferencii, ktorú dekorovali národnými vlajkami Maďarska a Poľska, pričom vlajka EÚ chýbala, sa ani jeden z premiérov týchto členských krajín Únie nezmienil o vlaňajšom decembrovom aktivovaní článku 7 Zmluvy o EÚ proti Poľsku v reakcii na porušovanie zásad právneho štátu a zásad delenia výkonných, zákonodarných a súdnych právomocí zo strany poľskej vlády a poľského prezidenta.

    - Reklama -