Orbán: Olympiáda? Žiaden strach. Ochránime svoje hranice na 100 percent

    0
    Viktor Orbán (Autor: Reprofoto, Youtube)

    “Európske krajiny nedokážu dodržať vlastný prísľub daný Turecku,” poznamenal predseda maďarskej vlády na margo prípadného zavedenia bezvízového režimu pre občanov krajiny polmesiaca, ktoré označil za “nemožné”.

    Podľa jeho slov ide o “obrovský problém, citlivú otázku”, avšak osobne sa hrozieb Ankary neobáva.

    “Turecko to nemôže urobiť, pretože maďarská štátna hranica je vstupnou bránou do Európy, a my ju na 100 percent ochránime,” zdôraznil.

    Viktor Orbán sa vyslovil za stabilitu Turecka a podporil aj súčasného prezidenta tejto krajiny Recepa Tayyipa Erdogana. “Ak v Turecku nebude stabilita, bude to problém pre celý región. Musíme podporovať tureckú vládu,” podčiarkol. Zároveň však naznačil, že prípadné uplatnenie trestu smrti, ktoré zvažuje vládny kabinet v Ankare v súvislosti so zmareným pokusom o štátny prevrat z 15. júla 2016, by pre eurázijskú krajinu znamenalo odklon od cesty do Európskej únie.

    Brazílske noviny pripomenuli skoršie Orbánove slová o tom, že pre Európsku úniu je najlepšia zahraničná politika amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

    Na tento postoj sa podľa periodika spýtal hosťa z Budapešti na nedeľňajšej recepcii v Riu de Janeiro aj šéf brazílskej diplomacie, ktorému ho Viktor Orbán podľa tlačovej agentúry MTI potvrdil slovami: “Áno, Trumpova zahraničná politika by pre nás bola najlepšia. Demokrati sa domnievajú, že netreba kontrolovať vstup migrantov do Európy, a to je veľmi nebezpečné. Trump sa zastáva kontroly prisťahovalcov. Ďalej je proti budovaniu demokracie v iných krajinách a v tom s ním súhlasím.”

    Na otázku, či by príchod utečencov nepomohol pri riešení demografických problémov v Európskej únii, Viktor Orbán odpovedal jednoznačne: “Nikdy. Oni môžu spôsobiť vážnejší problém, pretože budujú v Európe paralelnú spoločnosť. Migranti prichádzajú s odlišným ponímaním kultúry a tieto paralelné spoločnosti sú nebezpečné a destabilizujú krajiny EÚ. Chceli by sme, aby sa maďarský národ zachoval ako charakterom integrovaná spoločnosť.”

    Viktor Orbán patrí medzi prominentných návštevníkov olympijských hier 2016, ktoré sa v nedeľu večer miestneho času skončili v Riu de Janeiro. Svoj pobyt v Brazílii využil na propagáciu kandidatúry maďarskej metropoly Budapešť, ktorá sa uchádza o usporiadanie OH v roku 2024.

    - Reklama -