Orbán: Nemci sa dohodli s Turkami na rozdelení utečencov a nikomu nič nepovedali. Uvidíte sami

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    „Iniciatívu, ktorá nebola súčasťou víkendového rokovania medzi Tureckom a Európskou úniou týkajúceho sa obmedzenia toku utečencov, môže Nemecko oznámiť v nasledujúcich dňoch,“ povedal podľa agentúry Bloomberg maďarský premiér Viktor Orbán.

    „Okrem toho, na čom sme sa dohodli s Tureckom v Bruseli, existuje aj ďalšia vec, ktorá v pôvodnej dohode nefiguruje,“ tvrdí Orbán. „Jedného dňa sa prebudíme – a myslím, že to v Berlíne oznámia už tento týždeň – a zistíme, že musíme prijať 400-tisíc až 500-tisíc utečencov priamo z Turecka.“

    Európska únia medzitým v rámci utečeneckej krízy opäť naštartovala rokovania o prijatí Turecka medzi svojich členov a zároveň mu prisľúbila finančnú pomoc v hodnote troch miliárd eur ako príspevok na financovanie utečeneckých táborov. Turecko nateraz odhadlo svoje výdavky na zhruba osem miliárd eur.

    O pláne na prijímanie utečencov priamo z Turecka sa diskutovalo už na samite EÚ na Malte, kde sa jasne ukázalo, že niektoré členské krajiny sú pevne proti, ako napríklad Maďarsko, zatiaľ čo Nemecko a mnohí ďalší trvajú na tom, že musíme splniť svoje záväzky týkajúce sa prijímania žiadateľov o azyl.

    Orbán povedal, že to vyvolá ohromný tlak na Maďarsko, ale aj na ďalšie krajiny strednej Európy. „Pokiaľ na to už niekto pristal, a aby som predišiel diplomatickým roztržkám menovaním konkrétnej krajiny, nebudem hovoriť, kde leží Berlín, že by sme ich mali nielenže prijať, ale zároveň ich aj prerozdeliť na základe záväzných kvót,“ uviedol Orbán. „Toto trpké prekvapenie Európanov ešte len čaká.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -