Orbán: Dobrou správou je, že dni Európskej komisie sú zrátané

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Do centra pozornosti sa dostal Orbán pre svoj každoročný prejav, ktorý adresuje v rumunskom meste Baile Tušnad (nielen) príslušníkom tamojšej maďarskej menšiny. Ako hlási agentúra Reuters, spravodajská televízia CNN či bruselský server Politico, ani tentoraz maďarský premiér nevynechal výčitky na adresu Európskej únie a kritiku jej, z jeho pohľadu, až príliš liberálnej prisťahovaleckej politiky. Časť svojho prejavu potom venoval voľbám do Európskeho parlamentu.

    „Európske elity sú očividne nervózne. Rúca sa ich sen, v rámci ktorého sa mal európsky kontinent presunúť do postkresťanskej éry. Ich úsilie vymazať z európskej mapy jednotlivé národy môže byť definitívne zastavené budúci rok, keď sa budú konať voľby do Európskeho parlamentu. Naším spoločným cieľom musí byť, aby sme ich pokusy o transformáciu nášho kontinentu navždy zastavili,“ cituje CNN z Orbánovho prejavu.

    Orbán spomenul aj historický kontext so šesťdesiatymi rokmi, keď sa do popredia dostali v mnohých západoeurópskych krajinách liberálne ľavicové hnutia. „Po voľbách do Európskeho parlamentu sa môžeme definitívne rozlúčiť nielen s liberálnou demokraciou, ale aj s elitami, ktoré sa dostali k moci koncom šesťdesiatych rokov,“ cituje CNN ďalšiu pasáž Orbánovho prejavu. Bruselský server Politico si pre zmenu všíma tú časť prejavu, kde Orbán menovite kritizuje Európsku komisiu.

    „Symbolom zlyhania celej Európskej únie je konanie Európskej komisie. Dobrou správou pre nás všetkých je fakt, že dni Komisie sú zrátané,“ uviedol podľa servera Politico Orbán, ktorý ďalej hovoril o údajnej existencii cenzúry v západoeurópskych krajinách a aj o jednom z rizík, ktoré vyplývajú z nárastu moslimských menšín. „Ich existencia priamo bráni tomu, aby vo voľbách víťazili kresťansky orientované politické strany.“

    Nemenej kriticky sa smerom k vládnucim európskym elitám vyjadril Viktor Orbán aj v rozhovore pre nemecký denník Bild. V tomto prípade sa maďarský premiér pustil priamo do liberálnej prisťahovaleckej politiky západoeurópskych štátov a vôbec Európskej únie. „Každý, koho sa podarí zachrániť na mori, by sa mal vrátiť do Afriky. Je to jediný spôsob, ako zabrániť ďalším úmrtiam. Prisťahovaleckú politiku by si mali riadiť jednotlivé národy samostatne. Od roku 2015 sa EÚ usiluje o nájdenie spoločného riešenia a celý ten čas zlyháva.“

    - Reklama -