Opoziční poslanci žiadajú zverejniť uznesenie o obvinení prokurátora Špirka

    0
    Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    Poslanci to uviedli na dnešnom brífingu v parlamente. Domnievajú sa, že zverejnením uznesenia môže NAKA vyvrátiť podozrenie, že obvinenie je účelové. Podľa Lipšica stíhanie Špirka môže sledovať dva ciele.

    „Prvý je, aby bol vyblokovaný prokurátor, ktorý je neskorumpovateľný, ide tvrdo po veciach a pritom vyšetruje podozrenia smerujúce k špičkám vládnej koalície,“ vysvetlil.

    Kaliňákov prístup k informáciám

    Lipšic vidí za obvinením aj možnú snahu zistiť, aké všetky informácie a dôkazy elitný prokurátor doposiaľ zozbieral.

    „Inými slovami, aby minister Kaliňák mal prístup k informáciám o tom, aké závažné sú podozrenia voči jeho osobe,“ doplnil. 

    NAKA obvinila Špirka z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa. Podľa medializovaných informácií je údajne stíhaný za to, že s odsúdeným daňovým podvodníkom Ľubošom Vargom spísal bez prítomnosti jeho advokáta trestné oznámenie o tom, že kauzy kryli špičky Smeru-SD. Varga má teraz tvrdiť, že jeho podpis bol sfalšovaný.

    Špirko podal proti vzneseniu obvinenia sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Generálna prokuratúra. Lipšic informoval, že v závere leta mieni iniciovať mimoriadne rokovanie ústavnoprávneho výboru, na ktorom by mal generálny prokurátor Jaromír Čižnár vysvetliť postup prokuratúry v tejto veci.

    Obvinenie prokurátora ÚŠP opoziční poslanci považujú za jeho likvidáciu. Lipšic tvrdí, že nadväzuje na predošlé prípady, kde boli tiež podozriví predstavitelia Smeru-SD a v ktorých boli šikanovaní, vymieňaní a obviňovaní vyšetrovatelia. Podľa Jozefa Rajtára sa dá po obvinení Špirka konštatovať, že na Slovensku je stav krajnej núdze.

    „Stav, keď justícia a silové zložky pracujú v prospech vládnych špičiek a mafie a likvidujú každého, kto nezávisle vyšetruje alebo príde s nejakými dôkazmi,“ zhrnul Rajtár.

    Lipšic, Rajtár a ďalší predstavitelia opozície boli na výsluchu ako oznamovatelia žiadajúci prešetriť, či nebolo trestným činom to, akým spôsobom Kaliňák a Počiatek kúpili podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka.

    „Prípad bol zjavne v dosť pokročilej fáze,“ vysvetlil Rajtár s tým, že podľa neho mohlo viesť vyšetrovanie ku konkrétnym výsledkom.

    - Reklama -