Opozičné hnutie OĽaNO víta rozhodnutie prezidenta

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Poslanci hnutia ešte minulý týždeň požiadali prezidenta, aby vrátil Národnej rade (NR) SR schválený zákon o hazardných hrách. Podľa OĽaNO sú totiž viaceré jeho ustanovenia v rozpore so zamýšľaným cieľom a ešte viac prehĺbi závislosť hazardných hráčov. 

    “Sme radi, že prezident prihliadol na naše výhrady voči tomuto zákonu. Z hľadiska ochrany bol prijatý zákon nedostatočný, pretože by ešte viac prehĺbil závislosť dotknutých osôb od hrania hazardných hier. Preto vítame rozhodnutie prezidenta Kisku vetovať tento zákon,” reagovala poslankyňa hnutia Anna Verešová.

    Ak však poslanci podľa jej slov zákon opätovne schvália v rovnakom znení, bude to mať za následok negatívny dosah na rodiny závislých hráčov a aj na celú spoločnosť.

    Hnutie zdôraznilo, že vždy bojovalo a aj bude bojovať proti hazardu, ktorý má výrazne negatívny vplyv na rodiny i jednotlivcov. “Vyzývame poslancov koaličných aj opozičných strán, aby sa pri opätovnom hlasovaní o tomto zákone zachovali zodpovedne a prijali výhrady hnutia OĽaNO a tiež výhrady odbornej verejnosti k tomuto zákonu,” dodala Verešová.

    Prezident Kiska navrhol, aby NR SR pri opätovnom prerokovaní zákon neprijala ako celok. Uviedol aj niektoré konkrétne výhrady, ktoré podľa neho dokazujú chybnosť celej koncepcie schváleného zákona. 

    Napríklad jedným z nástrojov na ochranu hráčov je register vylúčených osôb ako informačný systém verejnej správy. V ňom sa evidujú všetky fyzické osoby vylúčené z účasti na hazardných hrách. 

    Schválený zákon ustanovuje, ktoré osoby sa do registra povinne zapisujú. “V taxatívnom výpočte povinne zapisovaných osôb sú však opomenuté niektoré skupiny ohrozených osôb, pričom aj pri takto stanovených skupinách nemal predkladateľ k dispozícii relevantnú štúdiu v danej oblasti, a tak nedokázal presne kvantifikovať dosahy schváleného zákona na tieto skupiny osôb,” vysvetlil Kiska. Domnieva sa, že napríklad fyzické osoby, ktoré prešli procesom osobného bankrotu, by mali byť zaradené medzi ľudí povinne zapisovaných do registra vylúčených osôb.

    Schválený zákon tiež podľa neho nedáva samosprávam dostatočnú flexibilitu pri ochrane záujmov obyvateľov obcí pri regulácii hazardu. “Podmieňovanie hlasovania o zákaze hazardu na území obce existenciou petície, ktorú musí podpísať zákonom ustanovený minimálny počet obyvateľov obce, minimálne sťažuje, ak v niektorých prípadoch až neznemožňuje, reguláciu hazardu,” uviedol prezident. Výsledkom podľa neho je, že nie je možné zabezpečiť včasnú ochranu záujmov obyvateľov obce a zabraňovať tak negatívnym dôsledkom hazardu.

     

    - Reklama -