Opozícii to nevyšlo: Pellegrini ostáva premiérom, takto dopadlo hlasovanie

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok (13.9) pred polnocou diskusiu k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Debata trvala takmer 11 hodín.

    V závere dňa bolo v pléne minimum poslancov. Hlasovanie o odvolaní premiéra bolo na programe dnes o 9.00 h ráno.

    Za odvolanie premiéra hlasovalo v pléne v utorok 62 poslancov, proti bolo 66, zdržali sa traja. Hlasovaním o dôvere premiérovi ukončili poslanci mimoriadnu 50. schôdzu NR SR.

    V pléne ešte v piatok ako prvý vystúpil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý odôvodňoval iniciovanie schôdze takmer dve hodiny.

    V závere svojho vystúpenia povedal, že pôvodne chcel rečniť nanajvýš 15 minút. 

    Neskôr na sociálnej sieti Matovič zverejnil video svojej úvodnej reči v pléne a v texte, ktorým ho uviedol pripomenul, že to dal “bez papiera”. 

    “Dlhé, viem. Ale bez papiera a od srdca. Z lásky ku Slovensku a aj k tomu najslabšiemu človeku, ktorého na Slovensku máme – či už ma volil, alebo nie – lebo aj on túži po spravodlivosti, pred ktorou si budeme všetci rovní.”

    Premiér Peter Pellegrini sedel v rokovacej sále väčšinu času, reagoval na viaceré vystúpenia a faktické poznámky poslancov.

    Na začiatku svojho podstatne kratšieho vystúpenia Pellegrini zdôraznil, že rovnako si pripravené papiere nevzal “Budem bojovať rovnakými zbraňami akými bojujete vy, pán poslanec a tiež som si papiere, ktoré som mal na vás nachystané nechal na pullte, ” adresoval svoje prvé vety práve Matovičovi.
     
    K návrhu navrhovateľa (teda Matoviča – pozn. red.)  na zvolanie mimoriadnej schôdze povedal Pellegrini okrem iného aj toto: “Ten návrh, ktorý ste predložili je naozaj smiešny. A najsmiešnejšie na tom je, že mňa, ktorý v živote Kočnera nevidel, ani nestretol, ani si s ním nepísal, ani s ním nerobil kšeft, ide odvolávať Kočnerov gang. Ľudia, ktorí a s ním reálne sa stretávali. Ľudia, ktorí s ním dohadovali kšefty. Ľudia, ktorí sa s ním kamarátili a pravidelne sa stretávali. Prepáčte, ale toto je už naozaj cez hranu.” 
     

    Opozíca o kreslo chcela pripraviť Pellegriniho preto, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

     

    - Reklama -