Opozícii sa pozdáva zavedenie vekového stropu učiteľov, súhlasí aj SKU

    0
    Ministerka školstva Martina Lubyová (Autor: TASR)

    Vekový strop je podľa poslanca NR SR Branislava Gröhlinga (SaS) opozičný návrh, ktorý koaliční poslanci neschválili a teraz ho iba ministerstvo školstva odkopírovalo. V princípe s ním súhlasí, avšak má dve výhrady. “Po prvé, mohli by sme uvažovať o nižšom veku, samozrejme, berúc do úvahy, že pri malých školách na lazoch, kde nie sú učitelia, bude potrebné zmluvu obnovovať,” uviedol poslanec pre TASR. Ako doplnil, ministerstvo by malo spolu s týmto návrhom priniesť zmenu nástupných platov učiteľov, inak tento krok nemá zmysel. “V opačnom prípade budú starší učitelia zo školstva odchádzať a mladých doň nedostaneme,” dodal. 

    So zavedením vekového stropu súhlasí aj Slovenská komora učiteľov. Ako uviedol pre TASR jej prezident Vladimír Crmoman, “vytvára sa tu priestor na generačné výmeny. Nemusí to byť zlý návrh”. 

    Poslanec NR SR Miroslav Sopko (OĽaNO) pre TASR uviedol, že podobné opatrenie navrhoval vlani. “Riešenie však išlo cez novelizáciu Zákonníka práce, inšpirovalo sa z platnej úpravy zákona o štátnej službe, ale dnes by som navrhovanú vekovú hranicu znížil,” skonštatoval Sopko. Potvrdil, že toto opatrenie má obnoviť prirodzený kolobeh generačnej výmeny, aby sa vytvárali možnosti na uplatnenie mladých učiteľov vo svojej profesii. 

    “Príde mi to ako absurdné plošné riešenie. Kvalita učiteľa je o odbornosti a charaktere jeho osobnosti. Nemá to absolútne nič spoločné s vekom,” uviedol Poliačik. Podľa neho ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chce “asi reagovať na problém vysokého priemerného veku učiteľov v mnohých školách, ale nesprávne pochopila príčinu problému.” Ako pokračoval, v súčasnosti školy zamestnávajú učiteľov v dôchodkovom veku z dôvodu, že nikto z mladých absolventov o túto pozíciu nemá záujem. “Deti učia seniori preto, že doterajší ministri a ministerka nedokázali zatraktívniť toto spoločensky dôležité povolanie. Nechcel by som byť v koži riaditeľov, ktorí budú musieť prepustiť učiteľov 65+ a nebude im mať zrazu kto učiť,” uzavrel Poliačik. 

    Uvedená zmena vyplýva z nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zákon možno pripomienkovať do 14. augusta.

    - Reklama -