Opozícia v rozkvete? Z rastúcej popularity vraj ale dlhodobo veľa nevyťaží

    0
    Ľubomír Galko, Richar Sulík, Jana Kiššová a Jozef Mihál počas kongresu SaS (Autor: SITA)

    Všetko má svoj koniec a platí to, samozrejme, aj v politickom živote, ten slovenský nevynímajúc. Mečiar, Dzurinda a pomaly už aj Robert Fico vždy budú mať svojich nástupcov. A tí zase svojich nástupcov.

    Chradnúci status Smeru, respektíve jeho lídra, je hmatateľný, pričom by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že konkurencia na druhej strane barikády môže zo súčasného stavu vyťažiť dlhodobejší politický triumf.

    Politický komentátor Martin Hanus to však až tak jednoznačne nevidí. Naopak, SaS a OĽaNO označuje len ako „doplnkové“ partaje.

    „Opoziční lídri prežívajú vďaka Bašternákovi svoje najlepšie leto. Igor Matovič, donedávna zápasiaci o politické prežitie, je zdatným šéfdramaturgom opozičnej vzbury proti politickej mafii. Richard Sulík, donedávna zakrpatený výhonok slovenského liberalizmu, dosahuje preferencie ako SDKÚ v najlepších časoch,“ všimol si Hanus.

    Nedokážu prevziať moc

    Paradoxne, vládnuca štátostrana zo Súmračnej ulice je na tom stále značne lepšie než HZDS vo fáze úpadku.

    (text pokračuje pod statusom)

    Na dnešnom stretnutí s novinármi kritizoval Fico aktuálnu rétoriku opozičných poslancov. Zdroj: Facebook, SMER-SD

    Ficovým šťastím v nešťastí je podľa Hanusa práve dnešná opozícia.

    „SaS aj OĽaNO vznikali ako protestné a svojou podstatou doplnkové strany, ktoré môžu za priaznivej konštelácie pomôcť pravici k vládnej väčšine proti červenému obrovi. No teraz, keď súhrou okolností nabrali na sile, je ich doplnkovosť ešte viditeľnejšia,“ zdôraznil autor vo svojom článku Opozícia má skvelé leto chabú perspektívu pre portál Postoj.sk.

    Nie sú tmeliacim prvkom

    Na paškál si Hanus berie tiež Ľubomíra Galka, ktorého označil okrem iného za hašterivého krikľúňa, neschopného vládnuť. Na porovnanie so Sulíkovou dvojkou si vyberá Ivana Mikloša z Dzurindovho obdobia, ktorého, naopak, označuje za kompetentného a schopného prijať kompromisy, hoci ani Mikloš sa nevyhol „čiernym bodom“.

    V každom prípade, v priamej konfrontácii s Galkom vyznieva jeho hodnotenie o poznanie lepšie.

    Aj preto vraj chýba dnešnej opozícii konzistencia a dlhodobá vízia.

    Jednoducho, SaS aj OĽaNO sú svojou povahou trieštivé bomby, raz viac, inokedy menej úspešné, nie sú však mocenskou alternatívou a jej budúcim tmelom,“ dodáva.

    Schopná alternatíva v nedohľadne

    Autor je skeptický aj ohľadom mimovládnych partají, kde nevidí silného a schopného lídra, ktorý by sa mohol postaviť zoči-voči šéfovi slovenskej politiky.

    Je to paradoxné, ale je to tak: aj napriek Ficovmu nečakanému úpadku a veľkému opozičnému dopytu sa môže pokojne stať, že vyprázdnený priestor nevyplní jedna sila, ale množstvo otravných plynov. O tých kollárovsko-kotlebovských ani nehovoriac. Čo je pre Smer napriek depresívnemu letu predsa len svetlo na konci tunela, dodáva na záver komentátor.

    - Reklama -