Opozícia tvrdo ako nikdy predtým: Fico rozpútal vojnu. Za terč si vybral 88-ročného maďarského Žida. Kľúčový bude hlas ulice

    0
    Igor Matovič, Veronika Remišová, Ján Budaj (Autor: TASR)
    Boris Kollár síce chýbal na spoločnej tlačovke opozičných strán, ale výsledky rokovania s prezidentom Andrejom Kiskom oznámil novinárom okamžite po skončení stretnutia. 
     
    Kollár vyhlásil, že hnutie, ktorému predsedá, podporí zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, rovnako ako aj vyslovenie nedôvery vláde Roberta Fica. Dodal však, že poslanci Sme rodina nepodporia prípadné snahy o vytvorenie takzvanej úradníckej vlády. 
     
    Krátko pred poludním pred novinárov predstúpili lídri hnutia OĽaNO a strany SaS, aby informovali v súlade s tým, ako sa dohodli aj s hnutím Sme rodina. Igor Matovič, Veronika Remišová, Ľubomír Galko a Lucia Nicholsonová oznámili to, čo sľubovali už minulý týždeň, že ak neodstúpi minister vnútra Robert Kaliňák, pristúpia k vysloveniu nedôvery vláde v parlamente. 

    Ultimátum vypršalo

    Igor Matovič v úvode vyhlásil, že opozícia sa rozhodla podať návrh na vyslovenie nedôvery vláde do Národnej rady SR. Ako dôvod uviedol, že premiér Robert Fico v priebehu deviatich dní od zverejnenia informácií o vražde novinára nevyvodil politickú zodpovednosť. 
     
    Fico podľa Matoviča vedome klame, ak tvrdí, že Slovensko nemalo informácie o prepojení na mafiu z talianskej Kalábrie. Líder hnutia OĽaNO nezabudol pripomenúť Ficove slová, ako bol prezident u amerického miliardára Georgea Sorosa a odmietol, že by mala opozícia plán na destabilizáciu Slovenska riadený zo zahraničia. 
     
    „Fico si vyberie terč 88-ročného maďarského Žida v Amerike a použije pudy ľudí, ktorí si myslia, že za všetko môžu Židia a Amerika. Máme premiéra, ktorý urobil veľkú hanbu Slovensku,“ povedal  Matovič. 
     
    Opozičný poslanec ďalej dodal, že informácie z článku zverejneného po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by v demokratickom štáte dávno stačili na to, aby zodpovední vyvodili zodpovednosť a odstúpili sami od seba. 
     
    Ani Veronika Remišová (OĽaNO), ktorá sa ujala slova po Matovičovi, nešetrila kritikou na vládu. „Vláda, ktorá sa zvnútra rozkladá a nie je schopná plniť úlohy, na ktoré ju ľudia zvolili, nie je dobrá pre našu krajinu. Keď hovoríme o odchode Roberta Fica, hovoríme to aj v záujme bezpečnosti a stability našej krajiny. Vidíme, že vládna koalícia sa rozpadá,“ uviedla Remišová a pripomenula demisiu ministra kultúry Mareka Maďariča. 
     
    Namiesto riešenia situácie, ktorá na Slovensku vznikla po vražde novinára, rieši Fico podľa Remišovej osobné spory s prezidentom Kiskom. Ani poslankyňa sa nevyhla komentáru Ficových vyjadrení o Sorosovi, ktorý je známy tým, že sa jeho fondom začiatkom 90. rokov podarilo doviesť na kolená britskú libru, čo do dejín vošlo pod označením Čierna streda (Black Wednesday). 
     
    „V ťažkých časoch, akým čelíme teraz, nepotrebujeme na čele vlády človeka, ktorý si vymýšľa zahraničných strašiakov. Človeka, ktorý šíri konšpirácie a hrubým spôsobom rozdeľuje spoločnosť, vyhlásila Remišová. 

    Predseda vlády rozpútal vojnu, hovorí Galko

    O nič menej kritický nebol ani podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý pripomenul, že opozícia dala premiérovi týždeň na to, aby odvolala ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ultimátum vypršalo o polnoci z utorka na stredu. 
     
    Premiér Fico podľa Galka urobil presný opak toho, čo žiadala opozícia a ešte aj niečo navyše. „Predseda vlády rozpútal proti prezidentovi, opozícii a pohoršeným občanom v tejto krajine vojnu, ktorá je inšpirovaná komunistickými čistkami v 50. rokoch minulého storočia. Keby existovala súťaž o najhrubšiu politickú kožu, Fico, Kaliňák a Gašpar by dnes boli zapísaní do Guinnessovej knihy rekordov,“ vyhlásil poslanec SaS. 
     
    Galko pripomenul, že ústava umožňuje poslancom zvolať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády, ktorej následkom by bolo odstúpenie celej vlády. 
     
    „Predseda vlády Robert Fico sa stal symbolom bezprávia, korupcie a masívneho rozkrádania verejného majetku. Žiaľ, história reakcií na kauzy, ktoré otriasli jeho vládami, vedie k reálnemu podozreniu, že nie je len symbolom,“ dodal Galko s tým, že nedôveryhodnosť premiéra kulminuje. 
     
    „Robert Fico musí odísť. Vytvorí sa tak kľúčový predpoklad na prekonanie súčasnej vládnej krízy a na zabránenie chaosu,“ uviedol. Galko ešte dodal, že je v plnom prúde zber podpisov od poslancov, aby sa schôdza s jediným bodom, ktorým má byť vyslovenie nedôvery premiérovi, mohla konať. 
     
    Podľa podpredsedníčky SaS Lucie Nicholsonovej premiér Fico nezvládol svoju funkciu, keď pustil ľudí z blízkosti kalábrijskej mafie do svojej blízkosti na úrad vlády. 
     
    „Zlyhal. Za jeho zlyhanie zaplatili dvaja ľudia životom. Zavraždili jedného z novinárov, ktorých Robert Fico nazýva špinavými prostitútkami,“ povedala Nicholsonová. 
     
    Po vražde novinára Kuciaka je Slovensko podľa poslankyne iné. „Poznatky z posledných dní nasvedčujú, že Robert Fico a časť Smeru sú súčasťou organizovaného zločinu na Slovensku. Preto žiadame slobodné predčasné voľby,“ vyhlásila Nicholsonová.

    Kľúčová bude ulica

    Podpredsedníčka NR SR a poslankyňa SaS sa prostredníctvom médií prihovorila aj ľuďom a odkázala im, že teraz už záleží len na nich. 
     
    Kľúčové budú podľa Nicholsonovej piatkové protesty v uliciach slovenských miest. Tie by mohli mať podľa saskárky dôsledky aj na rozhodovanie budúcotýždňovej republikovej rady strany Most-Híd, od ktorej sa bude zrejme ďalej odvíjať osud koalície. Na nej sa má strana Bélu Bugára rozhodnúť ako ďalej. 
     
    „Kľúčový bude hlas ulice, pretože na piatok sú zorganizované protesty v rôznych mestách na Slovensku. Jediné, čoho sa naozaj obáva koalícia, je hlas ulice. Nakoľko bude tento hlas mohutný, natoľko ovplyvní, ako sa rozhodne republiková rada Most-Híd,“ povedala Nicholsonová.
     
    Veronika Remišová v rámci otázok novinárov uviedla, že opozícia sama od seba nemá na to, aby odvolala vládu. „Táto vláda, ak pôjde dole, tak pôjde dole preto, že títo ľudia nevedia spolu vládnuť. Hádajú sa. Vytvorili tu korupčné podhubie. Ohrozujú bezpečnosť a stabilitu našej krajiny. Nie kvôli nám, kvôli nim. Oni jednoducho zlyhali,“ odkázala Remišová vládnej koalícii. 
     
    Podpredseda liberálov dodal, že opozícia je pripravená na predčasné parlamentné voľby, nech už by boli kedykoľvek. „Slovenská vláda je úzko previazaná s talianskou korupčnou mafiou. Nemá žiadne právo vládnuť ľuďom na Slovensku,“ vyhlásil Galko. 
     
    Igor Matovič si na záver tlačovky neodpustil ešte jeden tvrdý útok na premiéra. „Slovensko je v morálnom rozklade, do ktorého ho priviedol Robert Fico. Len jeden človek to nepochopil: Robert Fico, ktorý si žije vo svojej slonovinovej veži,“ povedal líder hnutia OĽaNO. 
     
    Matovič povedal, že by sa pri riešení vraždy novinára Jána Kuciaka nemala pozornosť sústreďovať len na takzvanú taliansku stopu, o ktorej písal vo svojom článku. „Talianska stopa je adoptované dieťa Smeru,“ myslí si opozičný poslanec. 
     
    „Nehľadajme nepriateľa v zahraničí. My tých škodcov máme tu doma,“ dodala poslankyňa Remišová. 
     
    Podľa Nicholsonovej „Fico nedokáže upokojiť situáciu, pretože on sám a jeho strana sú súčasťou problému“. 
     
    V úplnom závere tlačovky Ľubomír Galko varoval koaličných partnerov Smeru a uviedol, že Robert Fico chcel spoločnú vládu hodiť cez palubu už v uplynulých týždňoch a urobí to podľa neho vraj kedykoľvek.
     
    - Reklama -