Opozícia o vojakoch v Iraku: Expert od Kisku chváli Pellegriniho, liberáli hovoria o nočných výkrikoch fejkového kapitána

    0
    Premiér Peter Pellegrini (vľavo) sa v nedeľu (5.1.) v Banskej Bystrici stretol s ministrom obrany Petrom Gajdošom (vpravo) a náčelníkom generálneho štábu a šéfom vojenského obranného spravodajstva Danielom Zmekom (uprostred). Témou boli vojaci v Iraku (Autor: TASR)

    Podľa hovorkyne strany Márie Stracenskej sa SaS pripája k výzve na okamžitú deeskaláciu napätia v regióne, smerujúcu ku všetkým zainteresovaným stranám.

    “SaS trvá na tom, že bezpečnosť našich vojakov v Iraku musí byť prvoradá. To zabezpečíme len spoločným spojeneckým postupom, ktorý v takejto situácii môžu najlepšie vyhodnotiť a navrhnúť iba profesionáli. Nikomu nepomôže panické konanie na základe nočných výkrikov fejkového kapitána, ktorý nemá žiadne právomoci a tak ani zodpovednosť,” uviedla okrem iného v statuse strana.

    “Zároveň odmietame akékoľvek spájanie jednotiek misie NATO v Iraku, ktoré tam vykonávajú výcvik irackých vládnych bezpečnostných síl, vrátane siedmich slovenských vojakov, s útokom na Solejmáního,” zdôraznila Stracenská.

    Macko: Úvahy o stiahnutí vojakov z Iraku sú na mieste

    Podľa experta mimoparlamentnej koalície PS-Spolu na bezpečnosť a obrannú politiku Pavla Macka sú úvahy o stiahnutí slovenských vojakov z Iraku na mieste.

    “Rozhodnutie by malo byť prijaté po dôkladnom zvážení všetkých možností, v koordinácii so spojencami a po zohľadnení bezpečnosti našich vojakov počas jeho realizácie,” uviedol Macko.

    Valášek: Nesmieme reagovať zmätočne a zbabelo

    K situácii sa vyjadril aj bývalý veľvyslanec Slovenska pri NATO a zahraničnopolitický expert strany Za ľudí Tomáš Valášek.

    “Napriek tomu, že sme politickí súperi a prebieha predvolebná kampaň, chcem oceniť rozhodnutie Petra Pellegriniho nepoddať sa populizmu Andreja Danka. Slovensko je riadnym členom NATO a je preto správne, aby sme náš postup koordinovali s našimi partnermi. Bezpečnosť našich vojakov je na prvom mieste, nesmieme však reagovať zmätočne a zbabelo pod vplyvom emócií,” uviedol.

    Chmelár organizuje protest pred veľvyslanectvom USA

    Na situáciu v Iraku reaguje aj novovzniknutá strana Socialisti.sk. 

    “Hnutie Socialisti.sk so znepokojením vníma eskaláciu napätia na Blízkom východe, ktorú vyvolal surový a neuvážený atentát USA na iránskeho generála Kásima Sulejmáního a vyzýva na bezodkladný odsun slovenských vojakov z Iraku,” uviedlo ešte v sobotu (4.1.) hnutie na sociálnej sieti.

    Jej líder Eduard Chmelár organizuje v utorok (7. 1.) o 16.30 h pred budovou veľvyslanectva USA v Bratislave demonštráciu s cieľom upozorniť a protestovať voči krokom USA, ktoré vyvolávajú hrozbu vojnového konfliktu.

    Situácia sa bezprostredne týka siedmich slovenských vojakov

    Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom (3. 1.) útoku americkej armády, po ktorom zomrel iránsky generál Kásem Solejmání.

    Situácia sa bezprostredne týka aj siedmich slovenských vojakov, ktorí v Iraku plnia úlohy výcvikovej misie NATO.

    - Reklama -