Opozícia nie je schopná vzdorovať Orbánovi. Mimo Budapešti protesty takmer nikoho nezaujímajú

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)
    Opozícia v Maďarsku na budúci rok nemá podľa agentúry Reuters veľké šance ohroziť vo voľbách vládnu stranu Fidesz pod vedením premiéra Viktora Orbána. Dôvodov je hneď niekoľko, ale jedným z najvypuklejších je vraj rozpoltenosť opozičných strán, ktoré sa nevedia zhodnúť medzi sebou. 
     
    Premiéra Orbána časť maďarskej opozície viní z prenasledovania, likvidácie demokratických hodnôt a šírenia nenávisti naprieč Európskou úniou, ale s protestujúcimi, prevažne mladými ľuďmi z Budapešti sa opoziční politici rozchádzajú. 
     
    Medzi davmi demonštrantov sa počas protestov objavili najmä vysokoškolskí študenti a odporcovia antiimigračnej politiky premiéra Orbána, ktorí tvrdia, že v Maďarsku začína byť nedostatok demokracie. Mimo hlavného mesta až 80 % Maďarov sa domnieva, že protesty nebudú mať žiaden efekt.  
     
    Podľa prieskumov je na tom Fidesz na čele s premiérom Orbánom stále dobre. Svoj hlas by vládnej strane odovzdalo až 30 % voličov, čo je oproti 10 % podpore pre socialistov aj pre ultrapravičiarov z Jobbiku obrovský náskok. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     

     

    - Reklama -