Opozícia nazrela do viacerých účtov, tvrdí Fico. Na neúspešnom odvolávaní Kaliňáka zazneli vážne obvinenia

    0
    Robert Kaliňák a Robert Fico (Autor: TASR)

    Šéfa rezortu vnútra podľa očakávania podporili prítomní poslanci Smeru-SD aj koaliční partneri z SNS a Mostu-Híd. Zdržal sa len Martin Fedor (Most-Híd). Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina aj ĽSNS. Kaliňák čelil historicky tretiemu odvolávaniu z vládnej funkcie. Pozíciu ministra vnútra zastáva s jednou prestávkou od roku 2006.

    Aktuálne chcela opozícia Kaliňáka odvolať pre dlhodobé nezvládanie funkcie. Predkladateľ návrhu Jozef Rajtár (SaS) uviedol, že hlasovanie o Kaliňákovi je hlasovaním o smerovaní Slovenska. “Podporou Roberta Kaliňáka sa hlasuje za mafiánsky štýl riadenia štátu. Hlasovaním proti Kaliňákovi sa hlasuje za šancu na fungujúci, prosperujúci a vyspelý štát,” vyhlásil Rajtár, podľa ktorého je Kaliňák skorumpovaný minister.

    “Sklamal ako minister vnútra, sklamal ako politik aj ako verejný činiteľ. Nepochybujem, že sklamal aj časť koaličných poslancov. Odvolanie Roberta Kaliňáka bude malým krokom pre náš parlament, ale veľkým krokom pre Slovensko a pre jeho budúcnosť,” doplnil.

    Rajtár vo svojom vystúpení pripomenul kauzy ministra vnútra, väčšiu časť vystúpenia venoval prípadu Bašternák. Poukázal aj na nízku dôveru ľudí v políciu, za čo môže podľa opozície opäť Kaliňák. Minister podľa neho spĺňa všetky kritériá, ktoré uviedol v lete predseda vlády ako dôvody na odvolanie členov vlády. Spomína sa tam napríklad netransparentné a korupčné správanie, nedôvera verejnosti či pretrvávajúce tiene podozrení. Pre takéto dôvody odišiel z funkcie vtedajší minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Podľa Rajtára platia aj na Kaliňáka.

    Premiér Robert Fico (Smer-SD) povedal, že Kaliňák patrí medzi najschopnejších ministrov, akých vo svojej politickej kariére stretol. Tvrdí, že keby bol presvedčený o Kaliňákovom zlyhaní, už by nebol ministrom. Opozícii odkázal, že mu nebude kádrovať ministrov. Nechápe posadnutosť Kaliňákom zo strany “opozície, protivládnych médií aj prezidenta”.

    Pri obhajobe Fico kritizoval opozičných poslancov, ktorí podľa neho nemajú morálne právo útočiť na Kaliňáka a jeho vládu. Pripomenul, že Rajtárov asistent Filip Rybanič porušil bankové tajomstvo, keď si pozrel Kaliňákov účet. Opozícia podľa Fica nazrela do viacerých účtov. “Mám informácie, čo všetko ste robili s našimi účtami,” vyhlásil s tým, že banka musí informovať, keď dôjde k takémuto konaniu. “Informovala viacerých klientov,” poznamenal Fico. Rajtár podľa neho nemá ani zďaleka morálne právo kritizovať.

    Samotný Kaliňák v pléne uviedol, že opozičný návrh na jeho odvolanie je slabý, postavený na vode a obsahuje 20 preukázateľných lží, klamstiev a demagógií. Minister priznal, že počas prvých dvoch schôdzí, na ktorých čelil odvolávaniu, zanedbal komunikáciu. “Niektorí novinári mi vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať, ale úlohy, ktoré máte, vám niekedy bránia, aby ste trávili čas vysvetľovaním nezmyslov. Naozaj vtedy bolo predsedníctvo a každý deň sme riešili, aby Slovensko nemuselo prijímať utečencov. Vtedy na to čas nebol, dnes vidím, že je,” uviedol na margo svojho obchodu s Ladislavom Bašternákom.

    Zopakoval, že nikdy od Bašternáka priamo ani sprostredkovane peniaze neprijal. Taktiež zopakoval, že hodnota podielu firmy B.A. Haus, ktorú od Bašternáka kúpil, bola skutočne 8000 eur a zvyšných 422.000 zaplatil tak, že odkúpil od podnikateľa pôžičku, ktorú voči vlastnej firme mal.

    - Reklama -