Opozícia má zhodu na voľbe desiatich kandidátov na ústavných sudcov

    0
    Na snímke horný rad poslanci zľava Milan Krajniak, Boris Kollár, dolný rad zľava Peter Pčolinský (všetci traja Sme rodina) a Igor Matovič (OĽaNO) (Autor: TASR)

    “Opäť ukazujeme, že sme zodpovední, dnes máme širšiu dohodu štyroch politických zoskupení, dohodli sme sa na desiatich spoločných kandidátoch, ktorých budeme voliť,” vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že koalícia nehľadá odbornosť, morálku, ale svoje záujmy, a už prezentovala svojich kandidátov, z ktorých je opozícia zhrozená.

    Predstavitelia opozície pripúšťajú, že popritom môžu poslanci voliť ďalších kandidátov, na ktorých dohoda nebola.

    Koalícia bude podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) podporovať ľudí, z ktorých si prezident nebude môcť vybrať. V zozname kandidátov preferovaných opozíciou sú podľa predstaviteľov opozičných strán aj mená z údajného zoznamu koalície. Baránik preferuje tie opozičné. “Nám ide o budovanie štátu pre všetkých, zatiaľ čo koalícii ide o budovanie mafiánskeho štátu, ktorý bude ochraňovať súčasný stav,” pripomenul.

    Podľa poslanca za hnutie Sme rodina Petra Pčolinského by Ústavný súd SR mal byť funkčný, nemal by to byť podľa jeho slov personálny biznis.

    Pôvodne mali poslanci voliť o 11.00 h, ale koalícia si vzala ešte čas na rokovania, posunula teda hlasovanie na 17.00 h. Už vtedy niektorí koaliční poslanci pripúšťali, že niekoľko kandidátov vo štvrtkovej voľbe plénum vyberie. 

    Voľba má byť vo štvrtok opäť verejná. Spolu má plénum zvoliť 18 kandidátov, ktorých predloží prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deväť nových sudcov. Majú nahradiť tých, ktorým sa skončí funkčné obdobie 16. februára.

     

    - Reklama -