Opozícia je profesionálna v hádzaní špiny a v podhadzovaní materiálov médiám. Danko prehovoril

    0
    Robert Fico a Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Opozícia je profesionálna v hádzaní špiny a v podhadzovaní materiálov médiám. Absolútne im ale chýba vedomosť o problematike, do ktorej sa púšťajú,” uviedol Danko a vyzval poslancov “majme k sebe úctu, kritizujme sa odborne a konštruktívne”. Danko slovne zaútočil na podpredsedníčku parlamentu zo SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovú. “Ťažko sa reaguje na ženu, ktorá má ambíciu, podstrčené alebo získané informácie, ktorým nerozumie a prezentuje ich ako absolútnu pravdu. Prepáčte, pani Nicholsonová, o pôdohospodárstve neviete nič,” zdôraznil.

    Matečnej sa Danko zastal, pomenoval niektoré opatrenia, ktoré presadila a obhajoval ju aj ako ženu. “Neurážajte ju ako ženu,” apeloval na opozíciu. Cieľom SaS je podľa Danka iba škandalizovať svojho súpera, ktorým je SNS. “Už by som to definoval ako dankofóbiu,” poznamenal. V súvislosti s agrodotáciami nepoprel, že môžu byť individuálne prípady, ktoré treba posúdiť. To však podľa Danka nemá robiť opozícia, ale orgány činné v trestnom konaní.

    Šéf SNS naznačil, že opozícia škodí dobrému menu Slovenska v zahraničí. “Nechoďte von a neudávajte svoj štát. Robíte zle aj sebe. Ak to nevyriešime doma, to je to posledné zúfalé stanovisko ísť von a volať sem univerzálnych poslancov z Európskeho parlamentu, ktorí sú z iného štátu a ktorí si radi do Slovenska kopnú,” vyhlásil. Zároveň vo svojom vystúpení uviedol, že sa teší, keď možno v septembri v Národnej rade vystúpi šéf europarlamentu Antonio Tajani.

    Podľa Danka z toho, čo sa deje na Slovensku, ťaží niekto tretí. “Problémom Slovenska je nesystémovosť politických strán a tichý úsmev Mariana Kotlebu,” podotkol Danko. Hovoril o zlej energii, hystérii, niekoľkokrát zdôraznil potrebu odbornosti a vyzdvihol prácu koalície. “Koalícia jasne ukazuje, že tento štát vie riadiť a reprezentovať,” vyhlásil.

    Opozícia oponovala. Matečná podľa Ľubomíra Galka (SaS) skutočne neriadi rezort, robia to ľudia v zákulisí. Odmietol tiež reči o škandalizácii SNS zo strany liberálov. “SNS sa škandalizuje sama. Pri riadení akéhokoľvek úradu nominantmi SNS zmizne všetko, čo nie je prišróbované,” uviedol Galko. Poukázal tiež, že v Dankovom vystúpení chýbala odbornosť, po ktorej tak volal. “Vo vašom vystúpení bolo len podceňovanie farmárov, ich problémov. Hovoríte, aby sme mali k sebe úctu. Ja hovorím, začnite mať aspoň trochu úcty k tým farmárom,” zdôraznil Galko.

    Veronika Remišová z OĽaNO odmietla, že by opozícia upozorňovaním na kauzy škodila menu Slovenska v zahraničí. “My na škandály upozorňujeme nie preto, že by sme nemali radi Slovensko, ale práve preto, že ho máme radi,” vyhlásila.

    Štefan Zelník z SNS poukázal na dobré opatrenia, ktoré presadila SNS s Matečnou. “Sme hrdí na zákon o ochrane pôdy. Práve ústavný zákon o ochrane pôdy má zabrániť mafiánskym praktikám,” zdôraznil. Matečná sa podľa Zelníka netají tým, že došlo k individuálnym zlyhaniam. “Dokonca ona sama podala trestné oznámenia. Neschováva to, prosím vás, buďme spravodliví a opierajme sa o fakty,” uviedol Zelník.

    - Reklama -