Operatívne a podľa potreby: Lajčákovo ministerstvo takto pokračuje v rokovaniach s USA

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    “Operatívne a podľa potreby sme v kontakte so zainteresovanými slovenskými ministerstvami a s americkou stranou,” uviedol pre TASR tlačový odbor Lajčákovho ministerstva.

    Rezort zároveň pripomenul, že hlavnou líniou Slovenskej republiky v rokovaniach s americkou stranou je od začiatku rokovaní zabezpečenie toho, aby dohoda, ak bude v budúcnosti uzatvorená, v plnom rozsahu rešpektovala suverenitu SR, jej ústavu a právny rámec. 

    “Stanoviská SR a USA sa postupne upresňujú, vymieňame si návrhy a komentáre s cieľom čo najviac sa priblížiť k nájdeniu textu ustanovení, vyhovujúcich obom stranám,” objasnilo ministerstvo.

    Ak sa s americkými partnermi zhodnú na finálnej podobe, rezort zahraničia ju predloží štandardným spôsobom na posúdenie Vláde SR a Národnej rade SR, doplnilo. 

    Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v marci vyhlásil, že rezort diplomacie bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody.

    Cieľom rokovaní má byť potvrdenie, či Slovensko dokáže dohodnúť zmluvu, ktorá nebude narúšať suverenitu krajiny, nebude garantovať prítomnosť vojsk USA na území Slovenska a nebude ho nútiť realizovať projekty, ktoré na svojom území nechce.

    Na aprílovej Koaličnej rade sa lídri dohodli, že minister obrany Peter Gajdoš (SNS) sa rokovaní nebude zúčastňovať. Ministerstvo obrany argumentovalo, že prijatie dohody by ohrozilo suverenitu Slovenska.

    Rozhodnutie vtedy kritizoval vtedajší prezident SR Andrej Kiska, niektorí opoziční aj koaliční poslanci.

    Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté neboli.

    Rezort obrany vysvetlil, že financie z USA na modernizáciu vojenských letísk neodmietol. Najprv je podľa neho potrebné dokončiť rokovania o predmetnej dohode.

    - Reklama -