Operácia Nezlomnosť. Francúzsko je vojne s koronavírusom, vyhlásil Macron. Armáda bude pomáhať verejným službám

    0
    Francúzsky prezident Emmanuel Macron s ochrannou maskou počas návštevy vojenskej poľnej nemocnice v meste Mulhouse (Autor: TASR)

    Oficiálny počet úmrtí spájaný s novým druhom koronavírusu medzitým vo Francúzskej republike stúpol na najmenej 1331. Známych prípadov nakazenia je už vyše 11 500.

    Vláda už pred vyše týždňom zakázala občanom vychádzať z príbytkov v iných než nevyhnutých prípadoch, pričom tiež nariadila zatvorenie škôl, reštaurácií a iných verejných zariadení.

    Ohlásená armádna operácia má byť zameraná na “poskytovanie pomoci a podpory obyvateľstvu, ako aj na pomáhanie verejným službám čeliť epidémii v pevninskom Francúzsku i zámorí”, povedal Macron v stredajšom prejave.

    „Jednota a odvaha nám umožnia toto prekonať. Sme len na začiatku, ale vydržíme,” pokračoval prezident zahalený maskou, podľa ktorého je Francúzsko v súčasnosti “vo vojne”.

    V boji proti koronavírusu sa podľa neho “mobilizoval celý národ”.

    Macron sa tak vyjadril po návšteve poľnej nemocnice zriadenej armádou v regióne Mulhouse na východe krajiny, ktorý je koronavírusovou pandémiou výrazne zasiahnutý. Prisľúbil zároveň vyššie investície do nemocníc.

    Francúzski predstavitelia medzitým v stredu oznámili, že v rámci rozšírenia opatrení proti šíreniu koronavírusu bude v oblasti Paríža a jeho predmestí obmedzená na minimum prevádzka metra a železníc.

    Ohlásili tiež uzavretie dvoch parížskych letísk.

    Premávka vlakov má pre tých, ktorí sa potrebujú aj v čase krízy dostať do práce, postačovať. Inému cestovaniu majú zabrániť policajné kontroly na staniciach.

    - Reklama -