Opatrenia NBS zasahujú najrýchlejšie financovanie už postavených bytov, vysvetľuje analytik

    0
    Výstavba bytov, ilustračné foto (Autor: TASR)

    V okamihu rezervácie takýchto bytov podľa analytika nemusia kupujúci riešiť ešte ich kompletné financovanie. Na začiatku stačí zaplatiť prvú splátku kúpnej ceny.

    Na ňu si môže kupujúci požičať s tým, že celkové financovanie bytu si dorieši neskôr. Kupujúci verí, že jeho finančná situácia sa zlepší, a bude schopný splácať hypotéku.

    “Vzhľadom na to, ako i na nízku ponuku bytov v novostavbách, ktorá sa výrazne nezmení ani v 2. polroku 2019, sprísnenie úverových podmienok pre obyvateľstvo od júla nebude mať zrejme v najbližšom období veľký dopad na predaj bytov v novostavbách,” konštatoval.

    K opatreniam NBS, ktoré budú platiť od 1. júla 2019 povedal, že nejde o prvé sprísnenie úverových podmienok pre obyvateľstvo.

    K reštrikciám dochádza priebežne od minulého roka a za toto obdobie obyvateľstvo už získalo určitú odolnosť.

    “Hoci na súčasnom realitnom trhu stále prevažuje dopyt nad ponukou a ceny rastú, ľudia neberú spomínaný dátum tak dramaticky, ako pred rokom. Opatrenia NBS od 1. júla minulého roka mali oveľa väčší psychologický dopad, keď minuloročnú jar boli veľkou hnacou silou dopytu po nehnuteľnostiach,” priblížil Kubrický.

    Opatrenia slovenskej centrálnej banky na sprísnenie úverových podmienok nútia kupujúcich, aby hľadali nové spôsoby, ako sa dostať k vlastnej nehnuteľnosti.

    “Pokiaľ sú pripravení na kúpu za súčasné ceny, môže im pri riešení financovania pomôcť úver zo stavebnej sporiteľne, spotrebný úver, ale napríklad aj založenie rodičovskej nehnuteľnosti,” povedal analytik.

    Požiadavky na vlastné zdroje ľudí, ktorí chcú kúpiť nehnuteľnosť, sa postupne zvyšujú. Výsledkom je, že časť z nich na vlastné bývanie rezignovala.

    Ďalšia skupina kupujúcich, ktorá nemá dostatok vlastných peňazí, sa snaží pri financovaní nehnuteľnosti využiť alternatívne riešenia, uzavrel.

    - Reklama -