Opäť to rodinkárstvo. Vstup do súdnictva nie je férový, aká je potom spravodlivosť pri vynášaní rozsudkov, pýta sa mimovládka

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Počet  Volkaiovcov v talári sa zrejme čoskoro opäť rozrastie, myslí si Transparency. Ako dodáva, už teraz súdia na košických okresných súdoch dcéra Imricha Volkaia Lucia i zať Miroslav. To však nemusí byť zďaleka všetko. V augustovom výberovom konaní na súde Košice II vyhrala totiž aj Dominika Volkaiová. Tá doteraz pôsobila ako vyššia súdna úradníčka v sídle svojho svokra a jej manžel Peter zase pracuje na košickej prokuratúre. Na tieto i ďalšie súvislosti upozornila TIS vo svojom blogu.

    Príliš veľká náhoda?

    TIS upozorňuje na to, že vo výberovom konaní na dve uvoľnené miesta na vyššie spomínanom súde uspela Volkaiová hneď na prvý raz. Na prvom nepostupovom mieste však skončil Roman  Lajoš, ktorý rodinu v justícii nemá. „Dosiaľ sa do výberového procesu prihlásil dvanásťkrát, šesťkrát sa zúčastnil a z toho až päťkrát úspešne prešiel všetkými kolami. Z piatich úspešných absolvovaní celého procesu sa mu však ani raz nepodarilo byť medzi víťazmi na uvoľnené miesta – z toho až trikrát – prehral s niekým s rodinnými prepojeniami (a z toho dvakrát s príbuznými Volkaia),“  vysvetľuje mimovládka.

    Podľa mimovládky je až priveľkou náhodou, že na slovenských súdoch takmer vždy uspeje niekto zo známej rodiny. Ako príklad uvádza Transparency aj konkrétne čísla. „Na tohtoročných 47 výberových konaniach sa zúčastnilo 285 kandidátov. Z 59 víťazov malo 17 v justícii rodinu – ich podiel sa v procese zvýši dvojnásobne. Kým medzi zúčastnenými predstavujú 14 percent, medzi víťazmi je ich už takmer tretina.“

    Zasadnutie budú pozorne sledovať

    Prepojenie možno podľa Transparency vidieť aj s členmi komisie. Na druhej strane, možno tu badať aj náznak pozitívneho smerovania, a to napríklad práve v prípade Dominiky Volkaiovej, pretože vo výberovom konaní, v ktorom uspela, nebol ani jeden z členov komisie z košického krajského súdu. Navyše, podľa tohtoročných výsledkov konkurzov na východnom Slovensku možno skonštatovať, že uchádzači s rodinou zvíťazili „len“ v ôsmich z pätnástich výberových konaní.

    Mená víťazov po konkurzoch mieria do Súdnej rady, ktorá o nich hlasuje a konečné vymenovanie posúva prezidentovi. „Práve v pondelok bude rada zasadať a rozhodovať o várke 15 víťazov z prvého polroka. Volkaiová ešte medzi nimi nie je, ale aj tak sa zasadnutie oplatí pozorne sledovať,“ upozorňuje TIS na blížiaci sa termín.

    Mimovládka má však aj podozrenie, že sa vyskytujú plagiáty motivačných listov. „Tesne po konkurze sme upozornili, že okrem priženenia sa do správnej sudcovskej rodiny – dvaja z piatich členov komisie boli kolegovia Kubejovho svokra – zrejme opísal od iného uchádzača aj motivačný list,“ takto opísala TIS napríklad Petra Kubeja, ktorý vyhral konkurz na košickom súde v marci.

    „Práve preto sme Súdnej rade aj prezidentovi tento týždeň poslali list s výzvou, aby dôkladne zvážili jeho navrhnutie za sudcu, resp. vymenovanie do sudcovskej funkcie,“ zdôrazňuje mimovládka, ktorá sa pýta, aká potom môže byť spravodlivosť pri vynášaní rozsudkov, keď vstup do súdnictva nie je férový.


     

    - Reklama -