Opäť samé zlé správy pre EÚ. Za chvíľu bude v Bruseli poriadne horúco, lebo sa blíži osudový bod

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Z prieskumu, v rámci ktorého oslovili reprezentatívnu vzorku 20 000 voličov, vyplýva, že za opustenie Európskej únie by dnes hlasovalo 47 percent Britov, zatiaľ čo so zotrvaním krajiny v EÚ by súhlasilo len 38 percent. Ďalších 14 percent respondentov sa potom v tejto veci ešte nerozhodlo. Britský premiér David Cameron sľúbil voličom referendum o budúcnosti krajiny v Európskej únii, ktoré by sa mohlo konať na budúci rok v lete. Cameron tvrdí, že nie je proti zotrvaniu krajiny v EÚ, ale požaduje od Bruselu, aby prijal ním navrhované reformy. Tie sa však zatiaľ medzi členskými štátmi nestretávajú s prílišným pochopením. Podľa britského denníka The Telegraph sa Cameron hodlá postaviť po vzore Margaret Thatcherovej vedúcim predstaviteľom EÚ s ešte tvrdšou neústupnosťou.

    Najväčšia kontroverzia panuje predovšetkým nad jeho návrhom, podľa ktorého by sa nemali vyplácať prisťahovalcom počas prvých štyroch rokov niektoré sociálne dávky. Práve proti tomuto návrhu protestuje väčšina predstaviteľov členských štátov EÚ vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda. Merkelová navyše v stredu večer znovu avizovala, že sa proti presadeniu tohto Cameronovho návrhu ohradí. Britský premiér podľa dostupných informácií nehodlá poľaviť zo svojich požiadaviek a žiada, aby zmeny v Zmluve o Európskej únii vstúpili do platnosti už vo februári 2016. Ak by sa tento termín podarilo dodržať, Cameron by vyhlásil referendum na jún. Vzhľadom na doterajšie prieťahy sa však dá očakávať skôr jesenný termín.

    Čerstvý prieskum verejnej mienky realizovaný lordom Ashcroftom ďalej ukázal, že 35 percent priaznivcov odchodu krajiny z EÚ by svoje rozhodnutie ešte zvážilo, keby sa Cameronovi podarilo svoje návrhy v Bruseli presadiť. Takému optimistickému scenáru však verí len 19 percent oslovených respondentov. Uvedený prieskum zároveň naznačuje, že v plánovanom referende rozhodnú predovšetkým voliči konzervatívcov. „Viac ako polovica tých, ktorí hlasovali v máji za Camerona, považuje zotrvanie v EÚ za väčšie riziko ako jej opustenie. Väčšina z nich je zároveň presvedčená, že britský premiér nebude pri rokovaniach o zmene Zmluvy o EÚ úspešný,“ cituje The Telegraph lorda Ashcrofta.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -