Opäť jedna zbytočná schôdza parlamentu. Aký je jediný bod programu?

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

     S odvolaním ministra však nesúhlasí vláda. Pokus opozície o vyslovenie nedôvery Čislákovi je podľa jeho kolegov neodôvodnený, podložený viacerými klamlivými tvrdeniami a zo strany opozície ide vyslovene o vykonštruovaný zámer. Vyplýva to z nesúhlasného stanoviska, ktoré v stredu na svojom rokovaní prijala vláda SR k návrhu skupiny poslancov.

    Ako prvý dôvod na odvolanie ministra časť poslancov uvádza vymenovanie nového generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslava Vaďuru a zároveň predsedu predstavenstva VšZP. Podľa nich nový riaditeľ, ako člen predstavenstva, poznal zmluvy s rodinou bývalého riaditeľa VšZP Marcela Foraia, ktorý z postu odstúpil. “Vláda SR iba pripomína, že bol to práve minister zdravotníctva, ktorý dal celú situáciu prešetriť, nielen na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ale aj na Najvyšší kontrolný úrad SR,” konštatovali v stanovisku ministri.

    Zároveň sa vo VšZP 26. októbra uskutočnil poslanecký prieskum parlamentného výboru pre zdravotníctvo, aj za účasti poslancov, ktorí sa podpísali pod odvolávanie ministra. “Konštatovali, že pokiaľ ide o zvýhodňovanie rodinných príslušníkov v štátnej poisťovni, nenašli žiadne podozrivé zistenia,” doplnil kabinet.

    Dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť aj vymenovanie Vaďuru za šéfa VšZP, ktoré bolo podľa skupiny opozičných poslancov netransparentné. Svoje tvrdenia odôvodňujú okrem iného kúpou 64-vrstvového CT prístroja za 1,4 mil. eur, keď bol menovaný vo funkcii riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

    Problémom je podľa skupiny poslancov tiež neschopnosť ministra zdravotníctva zabezpečiť dostatok príjmov v rezorte na finančné krytie platov zdravotníkov. Ministri tvrdia opak, v niektorých prípadoch by mala byť mzda zdravotníckych pracovníkov podľa nich vyššia v priemere aj o 200 eur. Podpredseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS Valerián Potičný však upozornil na nezvyšovanie platov sestier. “Dokonca mnohým aj klesnú. Nebudú sa totiž rátať odpracované roky,” uviedol.

    Minister zdravotníctva podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku nevie riadiť organizácie v zdravotníctve, škandály zametá pod koberec a preto stratil dôveru opozičných poslancov. Brocka spomenul, že kradnutie sa stalo štýlom vlády Smeru, čo dokazuje prípad “tety Anky”. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) podpísala zmluvy v hodnote 14 miliónov eur so 77-ročnou Annou Sučkovou, ktorá je tetou dnes už bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Išlo o 69 zmlúv uzavretých so siedmimi spoločnosťami, v ktorých je Sučková buď konateľom, spoločníkom alebo oboje.

    Podpredseda KDH zdôraznil, že Čislák síce Foraia po prevalení kauzy odvolal, namiesto neho však vymenoval za šéfa VšZP Miroslava Vaďuru, ktorý predtým pôsobil ako finančný riaditeľ VšZP.


     

    - Reklama -