Ondřej Neff po Zemanovom víťazstve cituje z Wericha s Voskovcom: My veríme oslovi, keď nás hlučne osloví

    0
    Spisovateľ Ondřej Neff. (Autor: Hans Štembera)
     
    Spisovateľ a publicista Ondřej Neff dal v texte uverejnenom na serveri Neviditelný pes jasne najavo, že v prezidentských voľbách išlo naozaj o veľa. Išlo o to, či sa zosilnia české väzby na Západ. Nezosilnia. Skôr naopak. Zoslabia, pretože Zeman bude s vysokou pravdepodobnosťou ďalej preferovať Rusko pred Nemeckom a  Čínu napríklad pred Spojenými štátmi.
     
    Takmer tridsať rokov od Nežnej revolúcie je Česko síce súčasťou Západu, ale nie takou pevnou súčasťou, ako by to bolo žiaduce. Bohužiaľ, svoj diel viny majú na tom aj západné štáty ako Nemecko alebo Francúzsko. „S akou vážnosťou asi elity v Davose na neformálnej a neoficiálnej pôde prijali argumenty Andreja Babiša o nebezpečnosti kvót? Pár hodín nato Berlín opäť otočil kormidlo a koncept kvót potvrdil v nádeji, že sa zlepí veľká koalícia, v ktorej bude malý diktovať agendu veľkému,“ podotkol Neff.
     
    Voliči Miloša Zemana prišli k názoru, že sa potrebujú pred týmto Západom ochrániť. Onou ochranou má byť široká hruď Miloša Zemana. Má to však háčik. Nebyť Zemana, tie obavy by nemuseli byť zďaleka také veľké. Staronový prezident už niekoľko rokov prikladá pod kotol strachu.
     
    „Skutočnosť je taká, že je to demagóg, ktorý sa na oprávnených obavách priživil a pre odstránenie hrozieb nemôže urobiť vôbec nič. Ale tak už to spievali Voskovec s Werichom v tridsiatych rokoch v pesničke o spásonosnom oslovi: My veríme oslovi, len keď nás ten osol hlučne osloví,“ uzavrel Neff.
     
    - Reklama -