Ombudsmanka podporila sexuálne menšiny na pochode Dúhový Pride. A potom sa do SNS obula Žitňanská

    0
    Dúhový pochod v Bratislave (Autor: TASR)

    “Ak príde kritika týmto smerom, budem ju musieť uniesť,” priznala na margo postoja koaličnej SNS, ktorá Patakyovú za podporu podujatia ostro kritizuje a hovorí aj o jej konci vo funkcii.

    Koaličná poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) tu zdôraznila, že ombudsmanka má povinnosť stáť za všetkými, ktorých práva nie sú naplnené. “A platí to aj pre túto komunitu. Ak rešpektujeme, že ten úrad je nezávislý, považujem za absolútne neprijateľné, aby sa niekto za prejavenie postoja vyhrážal odvolaním. Reakcia SNS je v demokratickej spoločnosti neadekvátna,” odkázala Žitňanská.

    Funkcia verejného ochrancu práv podľa zákona zaniká vzdaním sa funkcie, stratou voliteľnosti, odsúdením za úmyselný trestný čin resp. odsúdením na výkonu trestu, výkonom činnosti, ktorá je nezlučiteľná s výkonom jeho funkcie alebo smrťou.

    Žitňanská a Patakyová podporili požiadavky organizátorov

    Patakyová na tribúne vyhlásila, že sa na Slovensku z hľadiska práv párov osôb rovnakého pohlavia za posledný rok nezmenilo nič. “Uviedli sme do serióznej spoločenskej diskusie skutočnosť, že sexuálna orientácia nie je otázkou voľby, ale vrodenou danosťou človeka, ktorá sa nemá liečiť, ale rešpektovať? Vnímame, že spoločné dobro vie dlhodobo a stabilne dominovať aj v týchto partnerstvách?” pýtala sa ombudsmanka s presvedčením, že vzájomne sa podporujúce homosexuálne páry prejdú z tieňa na Slnko aj na Slovensku ako v krajine, v ktorej môže žiť každý slobodne a dôstojne.

    “Prišla som podporiť, aby aj na Slovensku sme našli politickú silu na riešenie právnej situácie párov rovnakého pohlavia,” vysvetlila svoju prítomnosť poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Priznala, že za jej pôsobenia vo vláde sa začalo na zmene príslušnej legislatívy pracovať. “Je to politická otázka. Podkladové a analytické materiály o tom, aké oblasti života treba riešiť, sme urobili. Ale myslím si, že verejná mienka môže podstatným spôsobom ovplyvniť chýbajúcu politickú vôľu,” dodala.

    SNS: Mala by odísť

    Koaličná SNS cez svojho prvého podpredsedu Jaroslava Pašku odkázala, že počínanie ombudsmanky vníma ako problém a jej účasť na Dúhovom Pride 2018 je oprávneným titulom na ukončenie výkonu funkcie. Podľa Pašku osoba, ktorá sa nezasadzuje o práva nenarodených detí, zdravotne postihnutých, starých, nemocných či sociálne odkázaných a chodí sa len predvádzať na 'Dúhové pochody', nepatrí na post verejného ochrancu práv. “Ten má chrániť ľudské práva občanov Slovenska bez rozdielu vierovyznania, pôvodu, pohlavia, veku, národnosti či zdravotnej spôsobilosti, s dôrazom na ochranu práv najzraniteľnejších skupín obyvateľstva a jednotlivcov. Úrad verejného ochrancu práv patrí a má slúžiť všetkým občanom SR, nie iba ombudsmankinej obľúbenej LGBTI,” odkázal.

    Národniari tiež s poľutovaním konštatujú, že SNS bola Patakyovou pri jej voľbe v NR SR podvedená. “Skutočnosť, že namiesto verejných aktivít na ochranu práv zraniteľných skupín sa pani Mária Patakyová chodí ostentatívne zabávať na spoločné 'Dúhové pochody' rozličných sexuálnych komunít, svedčí o jej absolútnej nespôsobilosti korektne a zodpovedne vykonávať dôležitú funkciu,” dodal Paška s tým, že verejný ochranca práv SR nemá na okázalej manifestácii hrdosti lesieb, gejov, bisexuálnych a transgender ľudí čo robiť.

    - Reklama -