Oko za oko, reagujú USA na Rusko. Zastrašovali ste nám diplomatov, tak sme vám zrušili konzulov

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    “Tento krok je odpoveďou na pokračujúce zasahovanie do našej diplomatickej a konzulárnej činnosti v Rusku. To zahŕňa, hoci nie výhradne, aj rozsiahle zastrašovanie nášho personálu, ako aj vynútené zatvorenie Amerického centra v Moskve,” uviedol hovorca Štátneho departmentu USA Mark Toner. 

    Washington je podľa hovorcu pripravený prijať “ďalšie náležité opatrenia”, ak bude Moskva pokračovať v marení americkej diplomatickej činnosti v Rusku. Ruské ministerstvo zahraničných vecí niekoľko hodín predtým vyjadrilo pobúrenie z rozhodnutia americkej vlády odobrať akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruska v USA.

    Súčasne obvinilo americké tajné služby z organizovania provokácií zameraných voči ruským diplomatom v USA aj ďalších krajinách. Rozhodnutie o odobratí akreditácie sa týka ruských honorárnych konzulov v amerických štátoch Utah, Kalifornia, Minnesota, Florida a na karibskom ostrove Portoriko. V činnosti môže pokračovať len jediný ruský honorárny konzul v USA, a to v štáte Colorado. 

    Honorárni konzuli, zastupujúci v USA záujmy iných krajín, sú prevažne americkými občanmi alebo držiteľmi takzvaných zelených kariet, ktoré oprávňujú cudzincov k dlhodobému pobytu v Spojených štátoch.

    - Reklama -