Okienko do rakúskej kampane: Hoferovi môžu vyhrať voľby bulvár a konšpiračné teórie

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    Opakovanie druhého kola prezidentských volieb skončí znova tesne. Rakúska spoločnosť je stále rozdelená. Nielen kandidát Slobodných Norbert Hofer, ale aj niekdajší šéf rakúskych zelených Alexander Van der Bellen vedia, že musia urobiť ešte poriadny kus práce, ak chcú vyhrať. Bellen chodí v sprievode novinárov za voličmi, Hofer poskytuje rozhovory, v ktorých napríklad podporil zákaz buriek v Rakúsku. Hovorí ľuďom, že štátna moc potrebuje kontrolu, čím v podstate vyjadruje nedôveru súčasnej liberálnej demokracii. Nie je si však istý, či mu to bude stačiť na víťazstvo vo voľbách.

    „A niet sa čomu diviť, pretože podľa prieskumov agentúry Gallup chce prísť v Rakúsku na voľby 78 percent voličov a 12 percent nie je rozhodnutých. A ak príde viac ľudí z väčších miest, šance pána Hofera budú menšie, než keby mali prevahu ľudia z menších lokalít, ktorí podliehajú viac emocionálnym výlevom bulváru a konšpiračným teóriám na sociálnych sieťach a podivuhodných serveroch, za ktoré nikto nenesie zodpovednosť, kde sa často anonymne šíria absolútne bludy,“ píše Hvížďala v komentári pre Český rozhlas.

    Tak, ako je rozdelená krajina, je rozdelená aj politická scéna. Zatiaľ čo vládnuci sociálni demokrati stoja za Bellenom, ich koaliční partneri ľudovci sú rozdelení. Polovica členskej základne odmieta Hoferov populizmus, avšak druhá polovica súhlasí s jeho volaním po zvýšení bezpečnosti. K opakovaniu druhého kola prezidentských volieb dôjde 2. októbra a Hofer začal v tej súvislosti hovoriť aj o možnosti, že by Rakúsko mohlo nasledovať Veľkú Britániu a odísť z EÚ.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -