Okamurov odkaz do Bruselu: Európa nemá byť odnárodnený štát riadený byrokratmi

    0
    Predseda českého hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura (Autor: TASR)

    Stovky odporcov protiimigračných strán demonštrovali v centre českej metropoly už v piatok večer.

    Lídri týchto strán pricestovali do Českej republiky na pozvanie predsedu českého hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru. V Prahe sa zišli šéfka francúzskej strany Národný front (FN) Marine Le Penová či holandský politik Geert Wilders, aby tam predstavili svoje víze ohľadne spolupráce krajín v Európe.

    Le Penová vo svojom prejave uviedla, že Európska únia kráča proti zmyslu dejín. Nová štruktúra Európy by podľa nej mala byť založená na spolupráci zvrchovaných štátov, informovala ČT24.

    Wilders zdôraznil, že je nutné zabrániť masovej migrácii, i pokiaľ by to malo znamenať vybudovať nejaký múr. “Za 30 či 50 rokov bude Česká republika zo severu a juhu obklopená krajinami, kde bude 20 percent obyvateľov vyznávať moslimskou vieru,” predpovedal s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovanú “vedeckú štúdiu” Wilders. To je podľa Wildersa, ako by sa Česko stalo pásmom Gazy. VIAC TU

    “Sme presvedčenými Európanmi, Európa ale nemá byť odnárodnený štát riadený byrokratmi z Bruselu,” povedal v sobotu líder SPD Okamura. Európu podľa jeho slov ohrozuje degradácia tradičných hodnôt či potlačovanie vlastenectva.

    Okrem Le Penovej a Wildersa sa na stretnutí zúčastňuje aj zástupca talianskej Ligy Severu Lorenzo Fontana, predstaviteľ Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Georg Mayer, ale aj hostia z Belgicka, Nemecka, Poľska či Veľkej Británie. Po rokovaní by mali zverejniť svoje vízie modelu európskej spolupráce.

    “Model spolupráce, ktorý my navrhujeme a ktorý je úplne reálny, je čo najužšia spolupráca suverénnych národných štátov bez diktátu Bruselu,” povedal v piatok pred začiatkom konferencie samotný Okamura. Zdôraznil potrebu zachovania voľného pohybu osôb, tovaru, služieb i kapitálu. Dodal však, že k tomu nie je potrebná existencia EÚ.

     

    - Reklama -