Odzvonilo dvojakej kvalite potravín, vyhlásila Matečná. Za zázraky označila aktivity SaS a OĽaNO

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Sú dva roky na to, aby sme smernicu o potravinových a nepotravinových produktoch transponovali a vyhodnotili,” povedala ministerka s tým, že členské krajiny testujú na základe celoeurópskej metodiky vyše 70 produktov.

    K jej implementácii do legislatívy uviedla, že sa to udeje novelou zákona o neprimeraných obchodných podmienkach v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR. 

    Zdôraznila, že prijatie smernice je víťazstvom spotrebiteľov zo strednej a východnej Európy a podľa dokumentu je možné udeliť sankcie až do 4 % z obratu.

    V súvislosti s tým, že smernica povoľuje výnimky, povedala, že každá výnimka musí byť označená na obale. Výnimku dostanú produkty, ktorých rozdiely v zložení vychádzajú z predpisov krajín.

    “Rakúsko chcelo dvojakú kvalitu zo smernice stiahnuť,” pripomenula šéfka agrorezortu postoj Viedne počas rakúskeho predsedníctva k tejto téme.

    Za vážny problém považuje správanie sa distribútorov nadnárodných výrobcov potravín, ktorí nedovoľujú ich cezhraničný nákup.

    “Vyzývam preto podnikateľov v hotelierstve či reštauráciách, aby v súlade s novým zákonom o neprimeraných obchodných podmienkach v obchode s potravinami podávali podnety, aj anonymné, na výrobcov, predajcov, keď im odmietnu predať kvalitnejší výrobok,” povedala šéfka agrorezortu.

    EÚ čelí aj útokom na kvalitu a bezpečnosť potravín zvonka. “Nechceme, aby sa k nám dovážali potraviny nižších štandardov, alebo dokonca produkty, ktoré ohrozujú naše zdravie,” konštatovala.

    Ako príklady uviedla import pokazeného brazílskeho mäsa či karcinogénne oleje z Ukrajiny. Problémom pre európskych potravinárov je neštandardne lacný cukor z Indie, ktorý je pestovaný v neekologických podmienkach.

    “Iniciatíva Slovenska a SNS dokázala zastaviť dvojakú kvalitu potravín a presadiť zákaz nekalých obchodných praktík,” konštatovala ministerka Matečná a zároveň vyzvala občanov na aktívnu účasť na blížiacich sa voľbách do europarlamentu a aby volili tých, ktorí skutočne bojujú za slovenského spotrebiteľa. 

    “SNS spolu s ministerstvom pôdohospodárstva urobila za tri roky opatrenia, ako ústavná ochrana pôdy, projekt zelenej nafty, avizované zníženie DPH na potraviny či 50 % slovenských produktov na letákoch,” uviedla členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Eva Antošová (SNS).

    “Prijatím európskej modernizačnej smernice slovenský občan prestal byť druhotriednym spotrebiteľom,” konštatovala poslankyňa s tým, že téma dvojakej kvality potravín sa riešila aj v Európskom parlamente.

    V tejto súvislosti povedala, že europoslancovi a predsedovi opozičnej SaS Richardovi Sulíkovi sú nadnárodné korporácie také blízke, že dokázal v europarlamente lobovať tak, že poškodil slovenského obchodníka a poľnohospodára.

    Za “zázrak” označila, že strana SaS, ktorá odmietala riešiť dvojakú kvalitu potravín, si zrazu “prihrieva polievočku” pri tejto téme.

    Ďalšími “zázrakmi” podľa nej sú, že opozičná strana OĽaNO pritakáva, že nekalé obchodné praktiky existujú a treba proti nim bojovať, a ani strane ĽSNS v princípe neprekáža EÚ. 

    Položila otázku, ako sa zhostili slovenskí europoslanci za 15 rokov témy dvojakej kvality potravín a čo urobili, aby ju vyriešili.

    Ako príklad uviedla europoslankyňu Moniku Beňovú (Smer-SD), ktorá mala možnosť sa s vtedajším šéfom agrorezortu Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD) dvojakou kvalitou potravín zaoberať.

    Za komické považuje, že europoslanci Sulík a Beňová sa začali predbiehať v tom, čo oni v tejto veci urobili.

    “Je zarážajúce práve to, že na rokovaní o tejto téme títo poslanci nielenže nevystúpili, ale oni sa na tomto rokovaní podľa mojich záznamov nezúčastnili,” skonštatovala poslankyňa Antošová.

    - Reklama -