Odvrátená tvár olympiády. Na lúpežné gangy nestačia ani desaťtisíce policajtov, trúfli si už aj na politikov

    0
    Rio de Janeiro. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Pred útokmi kriminálnych živlov v Riu de Janeiro nie sú v bezpečí nielen miestni športovci, bežní turisti či miestni obyvatelia, ale aj vysokopostavení politici. Svedčí o tom aj najnovší incident, ktorý sa podľa agentúry Reuters odohral v sobotu. Portugalského ministra školstva Tiaga Brandaa Rodriguesa napadol lupič s nožom priamo pri jazere, kde sa konajú športové zápolenia. Minister z incidentu vyviazol bez zranení a ulúpené peniaze a mobilný telefón mu polícia po dolapení lupiča vrátila.

    Terčom útoku sa stal aj ďalší politik, brazílsky koordinátor bezpečnosti pre mimoriadne udalosti Felipe Seixas. Piati útočníci Seixesa napadli v piatok večer, tesne po skončení otváracieho ceremoniálu, boli údajne na bicykloch a ozbrojení nožmi. Jeden z dvoch policajtov v utajení, ktorí Seixesa sprevádzali, jedného útočníka postrelil a ten zraneniam neskôr aj podľahol.

    Problémy s lúpežníkom mal údajne mať aj ruský diplomat. Podľa informácií médií ho napadol lúpežník s nožom, ktorého diplomat následne postrelil a smrteľne zranil. Rusko však túto informáciu poprelo. Viac o údajnom incidente sme písali TU.

    Kriminalita je vysoká, polícia nedostala výplaty 

    Problémy, ktoré spôsobuje vysoká kriminalita, sú v brazílskom veľkomeste na dennom poriadku. Takmer pätina obyvateľstva žije v takzvaných favelách, čiže slumoch a vysoká miera chudoby v kombinácii s vysokou hustotou obyvateľstva predstavujú ideálne podmienky pre šírenie kriminality. Turistov v Brazílii dlhodobo upozorňujú, aby pri sebe nenosili veľkú hotovosť či drahé veci a nevychádzali na ulicu neskoro v noci.

    Už mesiac pred otvorením hier vyslali brazílski policajti do sveta nemilý odkaz a na rovinu vyhlásili, že nebudú schopní ochraňovať turistov. Dôvod, pre ktorý nemôžu policajti a hasiči so stopercentnou istotou chrániť životy návštevníkov olympiády, je mimoriadne prozaický. Poniektorí policajti a hasiči nedostali už mesiace výplaty. Viac o polícii v Riu sme písali TU.

    Koncom júla brazílske ministerstvo spravodlivosti tiež zrušilo zmluvu so súkromnou firmou, ktorá sa mala spolu s políciou starať o bezpečnosť atlétov aj návštevníkov olympiády. Teraz na všetko zostane polícia sama, lebo firma Artel najala namiesto požadovaných 3 400 len 500 zamestnancov. 

    Títo zamestnanci mali byť zodpovední za prevádzkovanie detektorov kovov a ďalších bezpečnostných prvkov nainštalovaných pred vstupmi na štadióny a športové areály. Aj o toto sa teraz budú musieť postarať policajti. Tí sú však demotivovaní spomínaným problémom s výplatami a korupciou v štátnej správe. Viac si môžete prečítať TU.

    Bezpečnostné opatrenia miestnych ignorujú

    O bezpečnosť ľudí v brazílskom Riu de Janeiro sa bude od začiatku až do konca olympijských hier starať 85-tisíc členov bezpečnostných zložiek vrátane policajtov a 30-tisíc vojakov. Pokiaľ sa budú zdržiavať iba vo vyhranených priestoroch v blízkosti dejiska olympiády, nemalo by podľa vlády turistom hroziť žiadne nebezpečenstvo.

    Tieto opatrenia si však podľa portálu International Business Times vyslúžili aj vlnu kritiky od odporcov, ktorým sa nepáči pokrytectvo úradov. Orgány podľa nich bezpečnosti miestnych obyvateľov nevenujú pozornosť. Situáciu ilustruje aj video, ktoré vzniklo ešte pred olympiádou a zachytáva správanie agresívnych lúpežných gangov v uliciach Ria de Janeiro. 

    Zdroj: YouTube/Sure News

    - Reklama -