Odvolávanie Richtera je plné silných vyhlásení: Ohrozovanie práv a zdravia detí. Hyenizmus štátu. Babské táraniny. Obludné nepodložené obvinenia, bráni sa minister

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: sita)

    “Za tri hodiny ste nepredložili jediný argument, ktorý by odôvodňoval tento návrh. Babské táraniny sú jedna vec, konkrétne argumenty na odvolávanie člena vlády sú vec druhá,” upozornil predseda vlády a návrh opozície označil za šialený.

    Predkladateľov sa pýtal, či im neprekáža, že sa pod neho podpísal aj Boris Kollár (Sme rodina), teda “poslanec nafotený so všetkými mafiánmi, napojený na obchod s drogami” a podľa Fica poslanec, ktorý chcel sex s 15-ročným dievčaťom. “Ak vám toto nevadí, tak je mi to ľúto,” odkázal šéf exekutívy.

    Opozícii tiež pripomenul, že to boli pravicoví a liberálni politici, ktorí v minulosti rozhodli, že deti sa majú prevychovať a liečiť v súkromných zariadeniach. “Ak tu máme deti, o ktorých rozhodne súd, že majú ísť do takých zariadení, alebo ich tam pošlú rodičia, minister Richter je pripravený vytvoriť podmienky, aby boli tieto deti umiestnené v štátnych zariadeniach. Toto je sociálny štát,” vyhlásil.

    Fico odmietol aj obvinenia opozície, ktorá Richterovi vyčíta prístup k nezamestnanosti. “Ak napíšete, že nezamestnanosť je síce najnižšia v histórii, ale treba ho odvolať, lebo keby tam nebol, bola by nižšia, ako sa tým máme vážne zaoberať? Majte úctu k štátu. Krajine sa darí, má v poriadku verejné financie aj nezamestnanosť. Neobviňujte Richtera, jemu treba za najnižšiu mieru nezamestnanosti poďakovať. Vy neviete ani len základné fakty,” podotkol.

    Podľa Fica aj preto vláda došla k záveru, že neexistujú absolútne žiadne dôvody na odvolanie ministra práce. “Považujeme toto vystúpenie za účelové,” uzavrel.

    Návrh na vyslovenie nedôvery podali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Pod iniciatívu sa podpísalo viac ako 50 poslancov. Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva. Ministra dlhodobo kritizuje za jeho konanie v prípade zariadenia Čistý deň. Podľa nej minister kauzu kryje. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia. Vidí za tým špeciálnu ochranu súvisiacu s prepojením na politikov.

    Blahová: Richter je zodpovedný za ohrozovanie práv a zdravia detí

    Minister práce Ján Richter (Smer-SD) je politicky zodpovedný za to, že sú závažným spôsobom opakovane a systematicky ohrozované práva a záujmy maloletých detí. A že je ohrozovaný ich život, zdravie a zdravý psychický, fyzický a sociálny vývin. V úvode mimoriadnej schôdze venovanej návrhu na odvolanie ministra Richtera to vyhlásila predkladateľka návrhu a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

    Jej vystúpenie trvalo viac ako dve a pol hodiny. Z koalície ju v sále počúvalo len pár poslancov, vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister Richter. Ani z opozície v sále nesedeli všetci. Richter podľa Blahovej slov svojím konaním a nekonaním spôsobil, že platné zákony nie sú rešpektované, že systematické porušovania zákonov nie sú sankcionované, že nebola vyvodená žiadna zodpovednosť voči jednotlivcom, orgánom štátnej a verejnej správy, ktoré sú zjavne zodpovedné za úmyselné porušenia zákonov a zanedbania svojich povinností.

    “Minister Richter sa aktívne spolupodieľa na porušovaní zákonov a garantuje nedotknuteľnosť tým, ktorí sa takýchto činov dopúšťajú. Tým sa stáva osobne a politicky zodpovedný za bezprecedentný morálny rozvrat v rezorte, ktorý bol poverený riadiť. Porušovanie základných práv a slobôd, týkajúce sa tých najbezbrannejších obyvateľov krajiny, maloletých detí, je fatálnym prehreškom proti ľudskosti, ľudským právam, platným zákonom a medzinárodným dohovorom, ktorými je SR viazaná,” doplnila Blahová v úvodnom slove k návrhu na odvolanie.

    Opozičná poslankyňa viac ako dve a pol hodiny čítala prípady dievčat, ktoré mali byť v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante sexuálne zneužívané. Cituje aj zo svedectiev bývalých klientov a rodičov, ktoré hovoria o psychickom deptaní detí, šikane a fyzickom násilí páchanom na deťoch. V sále zneli vulgarizmy, ktorými v zariadení deti nazývali, aj tresty, ktoré tam mali dostávať. Mali byť trestaní samotkami, odopieraním jedla aj injekciou, ktorá vyvolávala kŕče.

    Pripomínala podnety aj konania, spomínala trestné oznámenia aj vyhrážky a urážky, ktoré mali deťom v zariadení adresovať. Jeden z citovaných svedkov označil šéfa Čistého dňa Petra Tománka za zviera, ktoré deti zneužíva kvôli dotáciám. Blahová pripomenula aj svoj podnet, s ktorým sa pre porušenia práv detí obrátila na Výbor OSN pre práva dieťaťa. Tiež podnet na Generálnu prokuratúru SR.

    Štát sa správa hyenisticky k zdravotne postihnutým deťom, udrela liberálka

    Tento štát sa hyenisticky správa k deťom s ťažkým zdravotným postihnutím. Vyhlásila to v rozprave počas mimoriadnej schôdze venovanej odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

    Toto sa podľa jej slov deje na úradoch spadajúcich pod rezort ministra Richtera, čím odôvodňovala návrh na jeho odvolanie. V systéme poberateľov peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia bolo podľa jej slov k 31. decembru 2015 celkovo 226.168 poberateľov.

    “A ako sa tento štát prostredníctvom úradov práce, ktoré sú priamo pod vedením ministra, správajú k ťažko zdravotne postihnutým deťom od nula do šesť rokov? Okrem peňažného príspevku na zvýšené výdavky poberalo jedno dieťa peňažný príspevok na kúpu pomôcky, päť detí peňažný príspevok na osobnú asistenciu, jedno dieťa príspevok na opravu pomôcky, jedno dieťa príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia, 25 detí príspevok na kúpu motorového vozidla a tri deti príspevok na prepravu,” vymenúvala podpredsedníčka parlamentu. 

    Takto sa podľa jej slov správa sociálny štát k ťažko zdravotne postihnutým deťom, ktoré sú v systéme. To znamená, pri ktorých je naozaj jednoznačné, že sú zdravotne ťažko postihnuté. Následne opísala prípady niekoľkých ťažko zdravotne postihnutých detí a toho, ako sa k nim zachovali úrady.

    Súčasne uviedla, že sa k nej dostávajú informácie z rôznych zariadení o tom, že sa rozmáha zvláštny trend. A teda, že deťom, ktoré prichádzajú z detských domovov, sú predpisované ťažké psychiatrické lieky.

    “Tie lieky sa objavujú v detských domovoch a sú predpisované malým deťom a s nimi potom prichádzajú do reedukačných zariadení,” zdôraznila. Upozornila, že keď má ona tieto informácie, predpokladá že by ich mal mať aj minister, a preto ju zaujíma, ako to šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny rieši. 

    Kritizovala tiež manipuláciu so štatistikami nezamestnanosti, ku ktorej podľa nej dochádza v rezorte práce. “Tvrdím, že minister Richter manipuluje vo veľkom štatistiky nezamestnanosti. Dal príkaz na úrady práce, aby ľudí vyhadzovali z evidencie,” uviedla Ďuriš Nicholsonová. Ide v prvom rade podľa jej slov o vyraďovanie zdravotne postihnutých ľudí a tiež dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi predovšetkým z prostredia rómskych osád.

    Vláda s odvolaním Richtera nesúhlasí

    Návrh na vyslovenie nedôvery podali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Pod iniciatívu sa podpísalo viac ako 50 poslancov. Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva. Ministra dlhodobo kritizuje za jeho konanie v prípade zariadenia Čistý deň. Podľa nej minister kauzu kryje. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia. Vidí za tým špeciálnu ochranu súvisiacu s prepojením na politikov. 

    Minister s najväčšou pravdepodobnosťou opozičný pokus o odvolanie ustojí. Vláda s jeho odchodom totiž nesúhlasí. Návrh na odvolanie považuje za neodôvodnený a účelový a obvinenia za nepreukázané. V súvislosti s Richterovou prácou poukazuje na “sústavné vylepšovanie systému sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately”.

    Richter návrh na svoje odvolanie komentoval tým, že je znechutený a zhrozený z diania okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Na opozičnú stranu SaS podal trestné oznámenie a chystá nový typ zariadení pre deti a rodiny ohrozené závislosťou. V súvislosti s “politickým kolotočom” okolo zariadenia Richter hovorí o hyenizme a morálnom bahne. Odmieta používanie detí a mladistvých ako štíty v osobnom a politickom boji.

    Opozícia na mňa nakladá obludné nepodložené obvinenia a ignoruje fakty, bráni sa Richter 

    Rozhodli ste sa použiť proti mne tie najprimitívnejšie metódy vyvolávania vášní. Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) a svoje slová adresoval opozičným poslancom, ktorí iniciovali návrh na jeho odvolanie. “Lebo nie ste schopní so mnou a s vládou zviesť čistý politický súboj postavený nie na urážkach, ale na obsahu a na programe,“ zdôraznil šéf rezortu práce počas mimoriadnej schôdze s tým, že opozícii otvorene a bez strachu pozerá do očí.

    Predložený návrh na jeho odvolanie označil za prejav neúcty ku kontrolným právomociam parlamentu voči výkonnej moci a dehonestáciu inštitútu vyslovenia nedôvery členovi vlády. “Jeho predkladatelia z neho urobili nástroj primitívneho politického boja, v ktorom sa neštítia klamať, vznášať obvinenia bez dôkazov, vydávať svoje subjektívne tvrdenia za realitu, samozrejme, bez akýchkoľvek relevantných argumentov,” uviedol Richter. Opozícia si podľa neho nedala ani toľko námahy, aby si overila niektoré štatistické údaje a používa vymyslené čísla.

    Kľúčovým bodom podania návrhu na odvolanie je podľa neho nezrušenie akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante. Opozícia podľa ministra uvádza, že je dôvodné podozrenie, že má osobný alebo politický záujem na tom, aby zariadenie nebolo zrušené. “Neexistuje jediný reálny fakt, ktorý by skutočne odôvodňoval podozrenie, že mám osobný alebo politický záujem na tom, aby zariadeniu nebola zrušená akreditácia,” reagoval minister. Neexistuje podľa neho ani jeden čo i len nepriamy dôkaz, že by sa kedykoľvek stretol či komunikoval s predstaviteľmi Čistého dňa. „Nikdy som s nimi nespolupracoval. Nikdy som toto zariadenie osobne nenavštívil,“ argumentoval minister.

    Opozícia podľa Richtera na neho nakládla “obludné obvinenia”. “Ignorujete overiteľné fakty, ktoré vaše obvinenia vyvracajú,” doplnil. On sa podľa vlastných slov odmieta znížiť k tomu, aby písal na sociálnych sieťach o intímnom živote detí v ťažkých životných situáciách. Spomenul aj údajné pokusy o podplatenie detí v súvislosti s ich výpoveďami.

    Zároveň vyzval opozičných poslancov, že ak majú akékoľvek dôkazy o trestnej činnosti týkajúce sa detí v resocializačnom zariadení, nech konajú. “Sú tu orgány činné v trestnom konaní, ktoré každú novú skutočnosť pri vyšetrovaní privítajú,” apeloval Richter. Týranie je podľa neho trestným činom a je povinnosťou poslancov konať. „Konajte a dajte podklady orgánom činným v trestnom konaní,“ opísal.

    Reagoval aj na kritiku zo strany opozície o nedostatočnej starostlivosti o ťažko zdravotne postihnuté deti. Štatistiky podľa neho dokazujú, že dnes smeruje na kompenzácie ťažko zdravotne postihnutých viac peňazí ako v čase, keď boli vo vláde dnešné opozičné strany. “Oproti roku 2011 narástli do roku 2016 výdavky na kompenzačné príspevky o 20 miliónov eur, čo predstavuje 17-% nárast,” vyčíslil Richter.

    Súčasne mu je ľúto, že na dnešnej schôdzi je svedkom ohovárania namiesto serióznej diskusie. “Text návrhu skupiny poslancov, ako aj ich viaceré doterajšie vyjadrenia poukazujú, že budem terčom ponižovania, osobných útokov, urážok, dehonestovania a  nactiutŕhania. Ale ide mi teraz nielen o seba, naopak, mám záujem bojovať za tisíce poctivých pracovníkov v sociálnej sfére,” zdôraznil Richter. 

    Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) mu však oponoval a pýtal sa ho, ktorá z prednesených výpovedí bývalých klientov bola len subjektívnym vyjadrením navrhovateľov. “Vy sa nehanbíte? Spreneverili ste sa tomu, čo by nám všetkým malo byť sväté. Vy ste hodili cez palubu bezbranné deti,” kritizoval ministra poslanec. Šéfovi rezortu práce kládol otázky, či si skutočne myslí, že v tejto miestnosti existuje jediný človek, ktorý verí, že výpovede detí a bývalých klientov sú vymyslené. “Všetci vieme, že je to pravda,” zdôraznil.

    Poslanec vládneho Smeru-SD Ľuboš Blaha ironicky poznamenal, že “najdôveryhodnejšie bytosti na svete sú narkomani, ktorí píšu listy”. “Čo hovoril Richter, tak to bolo, čo veta to fakt,” uviedol. Všetkým podľa neho záleží na deťoch, ale nemožno spochybňovať ministerských úradníkov či psychológov. “Skúsme vecnú a odbornú diskusiu,” apeloval Blaha.

     
    - Reklama -