Odvolávanie Pellegriniho je už v plnom prúde. Hlasovanie o nedôvere premiérovi bude v utorok

    0
    Poslanci parlamentu v piatok 13. septembra 2019 začali mimoriadnu schôdzu, na ktorej premiér Peter Pellegrini (na snímke dole uprostred) čelí pokusu o odvolanie z funkcie. (Autor: TASR)

    “Na Koaličnej rade sme sa dohodli, že schôdzu otvoríme,” povedal Danko s tým, že sa pokúsi kontaktovať navrhovateľov, ktorí schôdzu iniciovali, aby nedošlo k duplicite, keďže hlasovanie o dôvere premiérovi je zatiaľ aj posledným bodom programu riadnej septembrovej schôdze. Ústavnoprávny výbor podľa neho nedal jasné stanovisko, čo robiť v situácii, ktorá vznikla.

    Vysvetlil tiež, že o návrhu na odvolanie budú v piatok poslanci hovoriť až do úplného prerokovania bodu. Skonštatoval, že nevie, kedy sa schôdza skončí, podstatné je podľa jeho slov to, kedy je hlasovanie.

    To by malo byť v utorok (17. 9.) o 9.00 h. Danko deklaroval, že si v piatok svoje povinnosti bude plniť a bude predsedať schôdzi podľa rozvrhu. Poslanci v piatok začali mimoriadnu schôdzu, na ktorej premiér čelí pokusu o odvolanie z funkcie.

    O kreslo ho chce pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

    Vláda s odvolaním nesúhlasí,

    Jankovská medzičasom vo funkcii skončila. Mimoriadnu schôdzu opozícia opäť iniciovala po tom, ako sa minulý piatok (6. 9.) a ani v pondelok (9. 9.) nepodarilo schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi otvoriť pre neúčasť poslancov.

    - Reklama -