Odvolávanie Danka. Takto to vidia Sulík a Fico. Obaja prezradili aj mnoho ďalších noviniek. Odborníci hovoria o infantilizácii politiky

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)
    Hostí bolo v relácii spravodajskej televízie viac než dosť, ale politici prišli do štúdia po jednom. V prvej dvadsaťminútovke na otázky moderátora Nora Dolinského odpovedal premiér Robert Fico, ktorý sa obul hneď v úvode do verejnoprávnej televízie za to, že podľa neho neinformuje o pozitívnych krokoch vlády. 
     
    „Je mi veľmi ľúto, čoho sme dnes svedkami. Urobím tlačovku o najlepších historických výsledkoch a verejnoprávna televízia dá prvú autonehodu,“ skonštatoval Fico s tým, že hospodárske úspechy boli v hlavnej spravodajskej relácii až na 15. mieste. 
     
    Premiér opäť použil spojenie „dvojaký kilometer“, keď hovoril o tom, ako médiá informujú o vládnych úspechoch. „Štatistiky sú ako ženské plavky, lebo zakrývajú, čo by sme všetci chceli vidieť,“ povedal predseda vlády na argumentáciu moderátora, ktorý na premiéra vytiahol tvrdenie opozície, že úspechy šli na úkor väčšej daňovej záťaže. 
     
    „Treba pripomenúť verejnosti, že sme dosiahli historicky najnižší deficit. Klesá verejný dlh a máme najvyššiu zamestnanosť,“ pochválil svoj kabinet Fico. 
     
    Premiér trval na tom, že krajina je pod vedením jeho vlády úspešná a napreduje. „Slovensku sa dnes ekonomicky darí a môžeme dať ľudom na základe dobrých hospodárskych výsledkov viac,“ povedal. Nechýbala pripomienka vlakov zadarmo či lyžiarskych zájazdov pre študentov. 

    Veľké oznámenie

    Na 1. mája, ktorý je sviatkom pracujúcich, sa Smer-SD chystá podľa Fica oznámiť rad opatrení. Medzi nimi má byť okrem iného aj návrh na zvýšenie príplatkov za prácu v noci a počas sviatkov aj „osobitná platená dovolenka pre otca dieťaťa“. Po nociach podľa premiéra pracuje na Slovensku takmer štvrť milióna ľudí. 
    „Produktivita práce je vysoká a ziskovosť zamestnávateľov je zaujímavá. Kedy, ak nie teraz, dať ľuďom niečo viac. Nikto nehovorí o zázrakoch. Nikto nehovorí, že budeme pridávať 300, 400 euro k platu,“ povedal premiér. 
     
    Fico uviedol, že „zamestnávatelia si musia spomenúť aj na dobu“, keď vláda pomáhala im. Na argumentáciu moderátora, že sa ozýva kritika zo strany zamestnávateľov, predseda vlády priznal, že „vždy všetko niekto zaplatí“. Jedným dychom však dodal, že „ziskovosť firiem je veľmi vysoká“ a zamestnanci si zvýšenie odmien za sviatky a nočné zaslúžia. 

    Verejnosť bez korektných informácií?

    Reč bola v nedeľnej diskusii na TA3 aj o Európskej únii a premiér sa nevyhol varovaniu. „Nepodceňujme, čo sa deje v EÚ. Cítiť, že sú členské štáty, ktoré chcú zaradiť ešte vyššiu rýchlosť,“ vyhlásil premiér v súlade s minulými vyjadreniami o snahe Slovenska zotrvať v ekonomicky silnom jadre EÚ za každú cenu. 
     
    Fico sa po niekoľkých minútach vymenúvania vládnych úspechov obratom vrátil k tomu, že médiá, a hlavne tie verejnoprávne, podľa neho neinformujú o úspechoch a neúspechoch vlády vyvážene. „Verejnosti sa nedostávajú objektívne a korektné informácie o stave tejto krajiny. My sme sa médií nedotkli,“ bránil sa predseda vlády. 

    Otvárané listy v NR SR 

    Robert Fico sa nevyhol ani otázke na udalosti v národnej rade okolo otvárania listov určených pre poslancov. „Z prípadu v NR SR sa urobilo niečo, čo má určovať tempo týždňa na Slovensku. Za to, že nejaký úradník bol usilovnejší, ako mal byť,“ skonštatoval premiér. 
     
    Na otázku moderátora, či by mal šéf kancelárie národnej rady Daniel Guspan, ktorý vydal nariadenie na kontrolu listov, odstúpiť, Fico odpovedal vyhýbavo. „Nie som predsedom parlamentu,“ povedal. 
     
    Premiér má však jasno v mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolávať predsedu NR SR Andreja Danka. „Mimoriadnu schôdzu parlamentu principiálne odmietame,“ povedal Fico v mene strany Smer-SD. 
     
    Za svojím koaličným partnerom a šéfom parlamentu si premiér stojí. „Podporujeme predsedu NR SR Andreja Danka a Smer nezahlasuje za program tejto schôdze,“ vysvetlil Fico. 
     
    Nechýbala otázka, či ide o demokratický postup, keď vládna koalícia zablokuje schôdzu tým, že neschváli jej program. „Toto je schôdza o vylievaní špiny na vládnych predstaviteľov,“ zdôvodnil premiér. 

    Odvolávanie je podľa Sulíka na mieste 

    Po premiérovi prišiel do štúdia TA3 predseda opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík, ktorý hneď skraja uviedol, že si nepamätá, kedy boli takýmto spôsobom posudzované listy poslancov. „Toto je jednoducho neprijateľné a odvolávanie (A. Danka) je na mieste,“ vyhlásil poslanec europarlamentu. 
     
    Sulík pripomenul, že Fico sa v roku 2010 snažil odvolať jeho, keď bol predsedom národnej rady vo vláde Ivety Radičovej. „To, čo predvádza pán Sulík, ohrozuje politický systém,“ citoval europoslanec premiérove slová. Podobne ako premiér médiá obvinil Sulík Fica z toho, že má na každého iný meter. „Ten dvojitý meter je tak do očí bijúci, že nechápem, ako môže Fico povedať, že niečo také je v poriadku,“ dodal. 
    V prípade otvárania korešpondencie doručenej poslancom do národnej rady nejde podľa Sulíka o počet otvorených listov. „Nebezpečné je, že niekto vydá naradenie, že treba otvoriť listy a posúdiť obsah, či nie je dehonestujúci,“ varoval líder opozičnej strany. 

    Cena za zlepšenie

    Sulík priznal, že hospodárenie Slovenska sa skutočne zlepšilo, avšak za istú cenu. „Deficit je síce najnižší, ale treba sa pozrieť prečo. Kažimír zvýšil dane tak, ako to nespravil nikto,“ tvrdí Sulík. 
     
    Výdavky štátu však podľa predsedu SaS stále rastú aj vďaka zvýšenému počtu štátnych zamestnancov. „Počet úradníkov rastie a to stojí množstvo peňazí a tam je hodne kde sekať, a docieliť vyrovnaný deficit takým spôsobom je poctivejšie ako inkasovať od každého,“ zhodnotil Sulík. 

    Minister sa bráni

    Šéf rezortu financií Peter Kažimír prišiel do TA3 prezentovať dobré výsledky vlády, ktorej je súčasťou. „Je všetko v poriadku tak, ako už dlho nebolo, aj vďaka vonkajším podmienkam a priemyselnému úsiliu niekoľkých rokov,“ vyhlásil v úvode. Minister sa pochválil najvyšším počtom zamestnaných ľudí v histórii krajiny. 
     
    Zaznel aj odvážny politický sľub. „Nulový deficit dosiahneme už v roku 2019,“ povedal rozhodne Kažimír. 
    O takzvanej dlhovej brzde nechcel hovoriť pred kamerami. „Nežiada sa mi túto tému komentovať verejne, nie je s kým v opozícii hovoriť,“ povedal. Došlo aj na menší slovný útok voči opozícii vo veci neúspešnej dohody na dlhovej brzde s SaS. „Rozumní ľudia sa míňajú,“ povedal o opozícii Kažimír, ale nič nešpecifikoval. 

    Odborníci hodnotia

    V poslednej časti relácie V politike odpovedali sociologička Silvia Porubänová spolu s analytikmi Jánom Baránkom a Václavom Hříchom. „Ak by dopadli voľby takto, musela by vzniknúť úplne iná koalícia,“ skonštatoval Baránek na margo výsledkov najnovších prieskumov verejnej mienky. Z nich vyplýva, že ak by boli voľby teraz a dopadli by podľa prieskumu agentúry Polis, musela by vzniknúť koalícia minimálne zo štyroch strán. 
     
    Porubänová skonštatovala, že čo sa týka ovplyvniteľnosti voličov kauzami, tak podľa nej je do volieb ešte ďaleko, a preto by malo ísť politikom najmä o to, aby ostali v pozornosti. „Vždy je to o emóciách, či chceme alebo nechceme,“ tvrdí sociologička o voľbách. 
     
    Podľa Jána Baránka ovplyvnia kauzy voličov len dočasne a niektoré sú také zložité, že sú len ťažko odkomunikovateľné pre verejnosť. „Bašternák je príliš zložitá kauza na to, aby to Smeru ublížilo,“ uviedol analytik. 
     
    Analytik agentúry AKO Václav Hřích dodal, že ak bude káuz príliš, ľudia si na ne zvyknú ako na niečo každodenné a nebudú ich už viac zaujímať. „V istej chvíli začnú byť ľudia prekauzovaní a nebudú vnímať nové kauzy ako niečo nové, keď budú nové a nové každý týždeň,“ povedal Hřích. 
     
    Podľa Porubänovej sa ukáže verejná mienka až pár mesiacov pred voľbami. „Káuz ešte bude veľa a ľudia chcú vidieť kompetenciu. Sú to, s prepáčením, búrky v nočníku,“ zhodnotila. 
     
    Sociologička si neodpustila kritiku na adresu nemenovaných strán. „Niektoré strany dokazujú, že nedokážu dať dokopy 15 strán súvislého textu, a chcú ovládať krajinu,“ vyhlásila Porubänová. 

    O listoch a neštandardných stranách

    Podľa Hřícha si ľudia na kauzy zvykli a berú ich ako štandardnú súčasť politického boja a zaujíma ich len to, či bude chlieb lacnejší alebo drahší. „Dôležitejšie bude, či bude viac káuz, ktoré menia život,“ myslí si analytik. 
     
    Na vyjadrenie premiéra Fica o tom, že medializované nariadenie o kontrole listov určených poslancom je „len práca usilovného úradníka“, reagoval Ján Baránek bez kúska emócie. „Čakal, že to takto dopadne. Pre toto hovorím o infantilizácii politiky,“ povedal analytik. 
     
    Reč bola v závere aj o neštandardných stranách. Trojica odborníkov sa v podstate zhodla na tom, že kotlebovci si robia politické body na rómskej problematike, ale neponúkajú riešenie. „Robia však terénnu prácu a ľudia, ktorí majú problémy s Rómami, ich volia nie pre ich číselnú symboliku 14, 88, ale pretože povedali, že s tým niečo treba robiť, aj keď nepovedia čo,“ vysvetlil Baránek. 
     
    Pred neštandardnými stranami, ktoré by podľa neho nevedeli riešiť potreby bežných ľudí, varuje aj Hřích. Podľa analytika je potrebné „čo najviac uspokojiť potrebu voliča, aby nemal potrebu voliť neštandardné strany“. 
     
    Celú reláciu nájdete v archíve TA3
     
    - Reklama -