Odtajnená správa republikánov tvrdí, že FBI zneužila svoje právomoci

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Zneužitia právomocí sa FBI podľa správy dopustila tým, že pri vyšetrovaní požiadala o sledovanie Trumpovho poradcu Cartera Pagea na základe nepodložených informácií. 

    V žiadosti na odpočúvanie však FBI údajne neuviedla, že písomné podklady financovali demokrati podieľajúci sa na kampani demokratickej prezidentskej kandidátky a Trumpovej súperky Hillary Clintonovej. Tento spis podľa odtajnenej správy vypracoval bývalý britský tajný agent Christopher Steele, ktorému údajne záležalo na Trumpovej porážke, priblížila spravodajská stanica BBC.

    Proti zverejneniu stručnej správy vypracovanej republikánmi v uplynulých dňoch ostro namietala FBI, americké ministerstvo spravodlivosti i demokrati. Tvrdili, že dokument môže uškodiť národnej bezpečnosti a verejnosť zavádzať. FBI tiež upozorňovala, že v správe chýbajú isté kľúčové fakty. Demokrati vyjadrili aj obavu, že zámerom jej zverejnenia je odlákať pozornosť od prebiehajúceho vyšetrovania prepojení Trumpovej predvolebnej kampane na Rusko, ale aj “hanebná diskreditácia” FBI, uviedla BBC.

    Za odtajnenie štvorstranovej správy sa naopak zasadzovali republikáni vo výbore Snemovne reprezentantov pre tajné služby tvrdiaci, že odhalili vážne pochybenia, ktoré je potrebné zverejniť. Zmienený výbor jej zverejnenie schválil už v pondelok, Trump toto rozhodnutie odobril v piatok. Americký prezident správu komentoval slovami: “Mnoho ľudí by sa za seba malo hanbiť”.

    - Reklama -