Odsúdili spolupáchateľa útoku na židovské múzeum v Bruseli. Poskytol zbrane

    0
    Na snímke dôkazný materiál na súde v prípade Mehdiho Nemmoucheho 10. januára 2019 v Bruseli. (Autor: TASR)

    Trestný súd v pondelok v Marseille odsúdil Francúza Nacera Bendrera na tri roky väzenia za nelegálnu držbu zbraní. Tento muž bol už predtým v Belgicku odsúdený na 15 rokov za spoluúčasť na útoku na Židovské múzeum z 24. mája 2014.

    Francúzske súdy mu okrem toho vlani vymerali päťročný trest za pokus o vydieranie v rámci nelegálneho obchodovania s drogami.

    Polícia objavila nelegálne držané zbrane pri zatknutí Bendrera v jeho byte na juhu Francúzska, k čomu došlo osem mesiacov po útoku v Bruseli. Mehdi Nemmouche, hlavný páchateľ útoku v Bruseli, bol odsúdený na doživotie.

    Nacer Bendrer sa k držbe zbraní priznal – policajti u neho objavili samopal typu kalašnikov, dve poloautomatické pištole a brokovnicu. Niektoré z nich boli nabité a pripravené na streľbu. Aj Nemmouche počas atentátu použil kalašnikov.

    Bendrer však poprel, že by patril k zradikalizovaným moslimom a tvrdil, že ani nie je veriaci. Podľa vlastných slov bol “zdrvený”, keď sa dozvedel, že Nemmouche zabíjal bruselskom múzeu.

    “Pochybil som, musím byť potrestaný,” uviedol v súvislosti s novým rozsudkom 31-ročný Marseillčan, ktorý bol za rôzne trestné činy odsúdený už viac ako desaťkrát.

     

    - Reklama -