Odsúdili ďalších Slotových ľudí

    0
    Ján Slota (Autor: SITA)

    Jozefa Vala a Ľubomíra Neslušana odsúdili na 12 rokov odňatia slobody. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, je možné sa voči nemu odvolať na Krajský súd (KS) v Bratislave.

    Vina obžalovaným bola preukázateľne dokázaná, keď spôsobili svojím podpisom Slovenskej republike škodu vyššieho rozsahu. Zdôvodnila štvrtkový verdikt predsedníčka senátu OS BA II. Činu sa mali dopustiť spolupáchateľstvom.

    Súd im okrem spomínaných trestov uložil ochranný dohľad na lehotu jedného roku a zákaz činnosti na päť rokov. Obhajca obvinených, ako aj dvojica podali odvolanie priamo v súdnej miestnosti po vynesení rozsudku, čiže prípadom sa bude zaoberať odvolací KS v Bratislave. Obžalovaní by mali zároveň uhradiť aj spôsobenú škodu viac ako 4,7 milióna eur. “Vracajú sa 50. roky,” povedal po vynesení rozsudku obžalovaný Jozef Valo.

    Skutok sa stal

    Prokuratúra podala obžalobu na členov Jozefa V. a Ľubomíra N. za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Dvojica má byť zodpovedná za to, že FNM v rámci mimosúdnej dohody neoprávnene vyplatil spoločnosti Gemerský Mlyn viac ako 4,7 milióna eur. V kauze sa pojednávalo v máji, júni a júli minulého roku.

    Na základe rozsiahleho dokazovania je preukázané, že skutok sa stal,” uviedol vo štvrtok vo svojej záverečnej reči dozorový prokurátor. Obžalovaní podpísali spomínanú dohodu o mimosúdnom vyrovnaní. Podľa jeho slov nie je zrejmé, prečo sa akceptovalo mimosúdne vyrovnanie, keď predchádzajúci spor na odvolacom KS v Bratislave FNM verzus spoločnosť Gemerský Mlyn vyhral. Existoval podľa prokurátora úmysel schváliť spornú dohodu za každú cenu.

    Obžalovaní spôsobili škodu na cudzom majetku, na majetku štátu. Mali nakladať s majetkom štátu s maximálnou opatrnosťou, zdôraznil ďalej prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave. Každý zamestnanec má vraj zabraňovať spáchaniu trestného činu.

    Tvrdia, že sú nevinní

    Prokurátor navrhol súdu, aby dvojicu uznal vinnou a Ľubomíra Neslušana a Jozefa Vala odsúdil v polovici trestnej sadzby v ústave s minimálnym stupňom stráženia, udelil im zákaz vykonávania funkcie na päť rokov a probačný dohľad. V prípade dokázania viny hrozí spomínaným dvom obžalovaným trest na desať až 15 rokov za mrežami.

    Som nevinný,” povedal krátko vo svojej záverečnej reči Ľubomír Neslušan. Vždy vo FNM išlo o politických nominantov, vždy išlo o politické rozhodnutia. FNM spravoval majetok v hodnote niekoľkých desiatok miliárd eur, je teda logické, že kontrolu mala vláda, respektíve koaličná rada. Znamená to, že všetky rozhodnutia boli konzultované s najvyššími predstaviteľmi vlády. Moje obvinenie pokladám za poníženie a urážku a verím v moje oslobodenie,” povedal vo štvrtok zase obžalovaný Jozef Valo. Pripomenul, že výkonný výbor bol plne pod kontrolou strany Smer SD, ktorá v ňom mala šiestich členov. 

    Väčšia časť finančných prostriedkov z takmer viac ako 4,7 milióna eur z FNM skončila na účte konateľa spoločnosti, maďarského občana Zoltána H. vo Švajčiarsku. Obžalovaný Jozef V. minulý rok uviedol, že pokyn na odoslanie miliónov do Švajčiarska vydal priamo expremiér Robert Fico. Bežne prišiel zástupca pána premiéra, doniesol pokyn, ako sa má hlasovať, a tak to fungovalo,” uviedol obžalovaný. Napísal vtedy Denník N.

    Pristúpili na dohodu

    Tento obžalovaný pritom tvrdí, že rozhodnutie Smeru SD sa v roku 2010 nedalo zvrátiť. Vychádzal som z toho, že pokyn schváliť toto rozhodnutie dostali všetci členovia, najmä za stranu Smer SD, a tí plnili príkaz,” uviedol. Obžalovaný ako nominant SNS tvrdí, že on sa na hlasovaní Výkonného výboru FNM zdržal. Spoluobžalovaný Ľubomír Neslušan  ďalší nominant SNS – bol podľa neho proti a nominant HZDS tiež.  

    Rozhodnutia Výkonného výboru FNM tiež označil ešte na februárovom pojednávaní 2018 za politické, keďže všetci 11 vtedajší členovia boli politickí nominanti. Strana Smer SD mala v čase kauzy vo výbore šesť členov (vrátane predsedu), HZDS dvoch členov a SNS troch členov vrátane oboch obžalovaných.

    Súdne konanie v kauze trvalo približne dva roky. Gemerský Mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. Následne v roku 1995 spomínaní dvaja majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM.

    Následne spoločnosť Gemerský Mlyn zaslala návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu, napriek rozhodnutiu KS v Bratislave a odmietavému názoru právneho zástupcu, pristúpil. 

    Valo za dohodu nehlasoval

    Ja som odporúčal neschváliť túto dohodu ani som za ňu nehlasoval. Výkonný výbor zasadal 20. júla 2010, ale už týždeň predtým bol nahlásený prevod finančných prostriedkov zo štátnej pokladnice. Neviem si teda predstaviť, že by som nepodpísal túto mimosúdnu dohodu, ak som vedel, čo všetko už predchádzalo tejto finančnej transakcii,” ozrejmil na pojednávaní minulý rok v lete Jozef Valo, ktorý podľa svojich slov musel dohodu podpísať z titulu svojej funkcie.

    Jozef Valo zároveň tvrdil, že nominanti strany Smer  SD čakali do 30. júna 2010, keď prestalo byť najvyšším orgánom FNM prezídium a stal sa ním výkonný výbor.

    - Reklama -