Odstúp! Vyzýva Corbyn Mayovú

    0
    Predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn (Autor: TASR)

    Mayová povedala, že jej strana sa bude usilovať o zaručení stability krajiny bez ohľadu na výsledok volieb. Nepovedala však výslovne čo plánuje, ak sa potvrdí povolebný odhad výsledkov.

    „Krajina potrebuje obdobie stability a nech bude výsledok akýkoľvek, Konzervatívna strana garantuje, že splníme našu povinnosť a zaručíme stabilitu.“

    Po zrátaní polovice z odovzdaných hlasov sa potvrdzuje povolebný odhad, že konzervatívci zostanú najsilnejšou stranou v parlamente, ale nemusia mať väčšinu. Podľa Corbyna to znamená, že sa „politika zmenila“ a voliči odmietli reštriktívne opatrenia konzervatívcov.

    Corbyn, ktorý obhájil svoje parlamentné kreslo v londýnskom volebnom obvode, vyzval Mayovú, aby „odišla a uvoľnila cestu vláde, ktorá bude skutočne reprezentovať túto krajinu“.

    Rovnako ako Corbyn obhájila svoje parlamentné kreslo aj Mayová, na rozdiel od bývalého vicepremiéra Nicka Clegga. Clegg viedol Liberálnych demokratov počas piatich rokov ich koaličnej vlády s konzervatívcami do roku 2015. Vo volebnom obvode Sheffield Hallam na severe Anglicka ho porazil kandidát labouristov. 

    Centristickí proeurópski Liberálni demokrati dúfali, že pre nich budú hlasovať voliči, ktorí chcú, aby Británia zostala v Európskej únii. Ale mnohí z nich zrejme hlasovali pre labouristov. Clegg vyzval všetkých politikov, aby po pokúsili zaceliť „hlboko rozdelený a polarizovaný národ“.

    - Reklama -