Odporcovia islamu, toto radšej ani nečítajte. Takto sa postarali o kresťanov moslimovia

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)

    V Pakistane vyznáva islam približne 95 percent obyvateľstva. V malej dedine Khalsabad, ktorá sa nachádza v provincii Pandžáb, žije osem kresťanských rodín. Donedávna na bohoslužby chodili do malej kaplnky, ktorú však zničili monzúnové dažde. Kresťanské rodiny sa teda rozhodli, že si postavia nový boží stánok. Na výstavbu kostola sa im rozhodli prispieť aj ich moslimskí susedia, ktorí zorganizovali dobročinnú zbierku.

    Finančný dar 10-tisíc rupií, teda necelých sto eur, daroval aj moslimský predavač Dilawar Hussain. „O projekte som sa dozvedel na stretnutí našej komunity, ktoré sa konalo minulý mesiac,“ hovorí predavač a dodáva: „Kostol je tiež boží domov, záleží len na tom, aby ste sa modlili. Všetci predsa uctievame toho istého Boha.“

    Nebolo to po prvýkrát

    Na výstavbu nového kostola prispel napríklad aj miestny podnikateľ sumou 30-tisíc rupií či farmár dvomi tisícami. „Toto je dialóg života,“ vyhlásil miestny katolícky duchovný Aftab James Paul. Pakistan sa preslávil najmä násilnými činmi, ktoré páchajú islamskí extrémisti. V neďalekom meste Gojra v roku 2009 upálili desať kresťanov priamo v kostole. Katolícky duchovný podľa Asia News vyhlásil, že ľudia by nemali za činy niekoľkých ľudí obviňovať všetkých veriacich moslimov.

    Minulý mesiac pomohli moslimovia opraviť kostol aj v dedine Kozlets v Bulharsku. Veža na storočnom kostole archanjela Michaela chátrala a miestni sa obávali, že spadne. Podľa Christian Today sa miestna moslimská komunita rozhodla pomôcť a na opravu kostola vyzbierala viac ako 800 eur. Peniazmi sa to však neskončilo a islamskí veriaci prispeli aj materiálom či vlastnou prácou. S ich pomocou bola vynovená nielen veža, ale celý kostol. „Kozlets je príkladom tolerancie a v týchto pohnutých časoch je veľmi dôležité si ju pripomínať,“ vyhlásil starosta dediny Kadir Beynur. Kostol bol znovuotvorený 1. mája 2016, v deň pravoslávnej Veľkej noci.

    V roku 2013 rovnakým spôsobom moslimovia pomohli aj kresťanom na Filipínach. Kaplnku v dedine Santa Catalina zničili boje medzi miestnymi partizánmi a vládou. Keď boje odzneli, zjavili sa v uliciach moslimovia s tesárskymi nástrojmi v rukách. „Mysleli sme si, že hľadajú mešitu, aby ju mohli opraviť,“ povedal podľa Inquirer starosta Jimmy Villaflores. Moslimovia sa však pridali k pracujúcim kresťanom a spoločnými silami kaplnku opravili.

    Chránili ich vlastnými telami

    Moslimovia pomohli kresťanom nielen pri stavbe kostolov. Známe sú aj prípady, keď pred islamskými extrémistami bránili kresťanov práve bežní moslimovia. Podobný prípad sa stal v decembri minulého roka v Keni. Islamskí militanti zastavili autobus smerujúci do Nairobi, cestujúcich vyhnali von a pokúšali sa ich rozdeliť podľa náboženskej príslušnosti s cieľom zabiť kresťanov. Militantom sa postavili zástupca riaditeľa školy Salah Sabdow a 18-ročný študent Abdirahman Adan. „Povedali sme im, nech nás zabijú všetkých alebo nech nás nechajú na pokoji. Ako sme sa hádali, postrelili mňa aj chlapca. Jedného z mužov, ktorý s nami vyšiel z autobusu a snažil sa utiecť, zastrelili,“ uviedol Sabdow. Podľa učiteľa sa kresťankám snažili pomôcť aj moslimské ženy. Ešte pred vystúpením z autobusu ženy, ktoré boli moslimky, začali dávať svoje hidžáby nemoslimkám,“ uviedol Salah Sabdow. Viac o incidente si môžete prečítať TU.

    Medializovaný bol aj vlaňajší teroristický útok na pláž v tuniskom hoteli Bellevue. V hoteli dovolenkovali prevažne britskí občania a streľbu podľa Daily mail neprežilo niekoľko desiatok ľudí. Miestny hotelový personál, ktorý sa skladal prevažne zo zamestnancov moslimského vierovyznania, nestratil duchaprítomnosť a dovolenkárov ochraňoval živou reťazou. 

    - Reklama -