Odnesú si to najmä Taliani a Íri. Tieto svetové značky tvrdo zasiahnu clá Američanov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Úrad amerického obchodného zástupcu začiatkom mesiaca vydal zoznam stoviek európskych výrobkov, na ktoré sa budú vzťahovať nové clá na import z EÚ vo výške 25 %. Je to odplata za dotácie Únie pre výrobcu lietadiel Airbus.

    USA získali formálne oprávnenie na uvalenie ciel od Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Súd WTO pre riešenie sporov, zložený zo zástupcov 164 členských štátov, povolil Washingtonu prijať protiopatrenia proti EÚ a krajinám, v ktorých má Airbus svoje továrne: Británii, Francúzsku, Nemecku a Španielsku.

    EÚ vedie vo WTO podobný spor s USA, ktoré zase poskytli dotácie Boeingu. Rozhodnutie WTO sa očakáva začiatkom budúceho roka. Po ňom môže EÚ zaviesť clá na americký tovar vo výške približne 10 miliárd USD (približne 9 miliárd eur).

    Írsky minister financií Paschal Donohoe vo štvrtok (17. 10.) rokoval s predstaviteľmi americkej administratívy o clách na írsky tovar. Donohoe bol na návšteve Washingtonu a na sérii stretnutí nastolil aj otázku colných poplatkov.

    Pripomenul, že Írsko nie je zapojené do záležitostí, ktoré sú dôvodom zavedenia ciel.

    V Taliansku zase hlavná lobistická skupina tamojších farmárov Coldiretti predpovedá pokles predaja svojich produktov, na ktoré sa vzťahujú nové clá USA, o 20 %.

    Coldiretti tvrdí, že 25-percentné colné poplatky poškodia predaj syrov parmezán a gorgonzola v Spojených štátoch, ako aj predaj konzervovaného mäsa, citrusových plodov a likérov.

    Hodnota exportu talianskych výrobkov, ktoré sa ocitli na zozname ciel, je zhruba pol miliardy eur.

    Prezident Coldiretti Ettore Prandini vyzval taliansku vládu, aby začala s programom propagácie talianskych poľnohospodárskych produktov na iných vývozných trhoch a ponúkla pomoc výrobcom.

    Dodal, že talianskych producentov v agropriemysle okrem ciel v USA ohrozuje aj brexit, a to v čase, keď už stratili takmer 1 miliardu eur za uplynulých päť rokov v dôsledku ruského embarga.

    - Reklama -