Odmietaním právneho uznania párov rovnakého pohlavia Slovensko porušuje Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd

    0
    Ilustračné foto: Dúhový pochod (Autor: ReproFoto: facebook)

    Životné partnerstvo je platformou slovenských mimovládnych organizácií. Ich cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. Platforma chce prostredníctvom osobných výpovedí párov rovnakého pohlavia a verejnej diskusie ukázať, že tieto páry majú rovnaké hodnoty a chcú sa brať z takých istých dôvodov ako všetci ostatní.

    Faktické partnerstvo a rodinný život sú to isté

    Iniciatívu Inakosť v týchto dňoch povzbudil verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva v Štasburgu. V prípade žaloby troch talianskych párov rovnakého pohlavia proti Talianskej republike dal totiž súd za pravdu žalobcom. Podľa súdu v Štrasburgu ich „faktické partnerstvo spadá pod kvalifikáciu rodinného života“, na ktorý sa vzťahuje ochrana podľa článku osem Dohovoru. Súd konštatoval, že talianska vláda „nedokázala splniť pozitívny záväzok a zabezpečiť, aby žiadatelia mali prístup k osobitnej právnej forme uznania a ochrany párov rovnakého pohlavia“, a preto Taliansko „porušuje článok 8“ Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

    Chcú uzákoniť životné partnerstvá

    Reakcia Iniciatívy Inakosť na seba nenechala dlho čakať. „Platforma mimovládnych organizácií Životné partnerstvo je pripravená spolupracovať so všetkými politickými stranami pri uzákonení životných partnerstiev a spoločne tak prispieť k eliminácii rizika, ktoré ohrozuje reputáciu Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu založeného na rovnosti všetkých ľudí, ktorý si plní svoje medzinárodné záväzky,“ uvádza sa v tlačovej správe na portáli Zivotnepartnerstvo.sk.

    Plné znenie tlačovej správy si môžete prečítať TU

    - Reklama -