Odmietame nevyžiadané rady európskych a iných úradníkov. Zeman vyzval na posilnenie Vyšehradu

    0
    Zľava: Prezident ČR Miloš Zeman a predseda vlády SR Robert Fico (Autor: SITA)

    Zeman v prejave pripomenul povesť o troch prútoch kniežaťa Svätopluka. Veľkomoravské knieža vyzvalo podľa legendy na smrteľnej posteli svojich troch synov, aby boli svorní, čo im malo pomôcť zachovať moc ríše. Ako príklad uviedol tri zviazané prúty, ktoré neboli synovia schopní zlomiť.

    Podľa Zemana sú dnes tieto prúty štyri. Na mysli mal členské krajiny Vyšehradskej štvorky. „To, čo máme urobiť, aby sme v Európskej únii hrali dôstojnú rolu, je posilniť Vyšehrad ako, keď už mám použiť nemecký výraz, Wahlverwandtschaft, teda ako spojenie voľbou,“ povedal český prezident. Krajiny V4 majú podľa neho spoločné záujmy, napríklad v otázke migračnej krízy. Zároveň poznamenal, že „súdiac podľa niektorých vyhlásení rakúskeho ministra zahraničia“, si myslí, že aj Rakúsko by mohlo byť vítaným spojencom. „Všetci odmietame nevyžiadané rady najrôznejších európskych a iných úradníkov, pretože si dokážeme vládnuť sami,“ dodal.

    Slovenský veľvyslanec Peter Weiss v prejave vyzdvihol pokojný spôsob, ako sa rozdelilo Československo. Poznamenal, že Česko a Slovensko vyznávajú podobné hodnoty a majú podobné záujmy. Aj on podotkol, že obe krajiny majú silný záujem na dobrých vzťahoch a vzájomnej podpore v rámci V4. „Robí nás to všetkých silnejšími a naše názory viditeľnejšími a rešpektovanejšími v Európskej únii,“ povedal. Zároveň sa poďakoval za českú podporu pri súčasnom slovenskom predsedníctve EÚ.

    - Reklama -