Odluka cirkvi od štátu už nie je podľa ministerstva kultúry politickou témou. Podviedli nás, tvrdí Chmelár

    0
    Prezident prijal predstaviteľov cirkví na Slovensku (Autor: TASR)
    Ľúbivé slová politikov a zástupcov cirkví na Slovensku mali podľa Chmelára jeden háčik. „Andrej Kiska pripomenul, že opakovane vyzýva ľudí na porozumenie a že za najväčšie nebezpečenstvo považuje polarizáciu spoločnosti – ten Andrej Kiska, ktorý ju svojimi činmi permanentne prehlbuje,“ píše. 
     
    Analytik pripomína aj slová predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý sa vyjadril, že „občanom nepristane bojovať proti tomu, čoho sa boja“. Chmelár sa pozastavuje nad tým, že toto povedal práve Zvolenský, ktorý „je považovaný nielen za arciknieža homofóbie, ale bojuje proti všetkému, čo nezodpovedá jeho stredovekým predstavám“. 
     
    Tým sa však výčitky nekončia. „Prezident pridal dupľu, keď prítomným cirkevným hodnostárom zakurizoval, že spoločnosť potrebuje počuť ich hlas a politici sú povinní tento hlas zosilňovať,“ píše Chmelár. 

    Podviedli nás

    Najvážnejší moment stretnutia však podľa analytika verejnosti unikol. „Ministerstvo kultúry oznámilo, že odluka cirkvi od štátu už nie je politickou témou, a tento cieľ všetkých vlád od roku 1989 zmietlo zo stola. Treba to pomenovať jasne: PODVIEDLI NÁS.“
     
    „Ako by ste nazvali ľudí, ktorí takmer tridsať rokov vodia spoločnosť za nos, vyhovárajú sa, že cirkevný odbor ministerstva na presadení tejto otázky vraj usilovne pracuje, ale ,je to zložité’, mútia vodu potrebou ,dolaďovať veci’ alebo ,prijať uspokojujúce riešenie pre všetkých’ a napokon sa vám fakticky priznajú, že nikdy nič také nemali v pláne? Ako by ste nazvali politikov, ktorí kritizujú mimovládne organizácie riadené zo zahraničia a nevadí im, že ročne dávame 41 miliónov netransparentným spôsobom nedemokratickým spolkom riadeným prevažne z Vatikánu? A ako by ste nazvali vládu, ktorá urobila s katolíckou cirkvou užšie dohody, ako by si to dovolila ktorákoľvek vláda s účasťou KDH? No sociálnodemokratickou asi nie,“ odpovedá si Chmelár na rečnícke otázky. 
     
    Na Slovensku je podľa Chmelára trištvrte milióna ľudí, ktorých hlas zostáva nevypočutý, ktorí sú prehliadaní, znevažovaní a diskriminovaní. Sú to sekulárni humanisti, ateisti, agnostici, ľudia bez vierovyznania – na tých všetkých sa podľa analytika akosi nevzťahuje tá údajná snaha o porozumenie, lásku, odpúšťanie a pokoru, o ktorej hovorili prezident a minister kultúry s predstaviteľmi cirkví. 
     
    „Slovensko si ako balvan pred sebou tlačí niekoľko chronicky neriešených problémov tejto spoločnosti. Patrí medzi nich odluka cirkvi od štátu, reforma územnosprávneho členenia, volebná reforma, zásadná reforma súdnictva, školstva a zdravotníctva, no a prirodzene, dôstojná odmena za prácu. Všetky vlády to sľubujú, každá od toho nakoniec ustúpila.“
     
    Chmelár si myslí, že Slovensko prešľapuje na mieste a potrebujeme sa pohnúť vpred. „Verejným dištancovaním sa od toho, čo nová politická moc sľúbila občanom v novembri 1989, sa naplnili všetky podmienky na to, aby sme tento režim prestali považovať za legitímny a pokúsili sa nastoliť spravodlivejší a demokratickejší poriadok,“ uzatvára komentár
     
    - Reklama -