Odluka cirkví od štátu? Nehrozí. Smer ju pred voľbami nepodporuje. Na život biskupov a kňazov sa budeme skladať naďalej

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Nie som zástancom úplného odstrihnutia cirkví od štátnych zdrojov,“ povedal minister kultúry Marek Maďarič pre denník SME. Podľa šéfa rezortu kultúry si cirkvi zaslúžia byť dotované štátom. Maďarič dodal, že v budúcom volebnom období nie sú vylúčené zmeny vo financovaní cirkví na Slovensku. Momentálne dostáva 18 na Slovensku registrovaných cirkví peniaze z rozpočtu podľa toho, koľko majú duchovných. V tomto smere podľa očakávaní vedie katolícka cirkev, ktorá spravuje takmer 6-tisíc nehnueľností vrátane kostolov, farských úradov a škôl. Na správu nehnuteľností a výplaty kňazov dostáva katolícka cirkev ročne 22 miliónov eur.

    Všetky cirkvi na Slovensku sa pritom delia o 39 miliónov eur, ktorá im náleží zo štátneho rozpočtu. Ministerstvo kultúry pri rokovaniach s predstaviteľmi cirkví predložilo tri návrhy na zmenu ich financovania. Jedným z nich bolo nižšie financovanie podľa počtu duchovných a hovorilo sa aj o štátnych dotáciách, ktoré by záviseli od počtu veriacich. Tretí návrh počítal s takzvanou asignačnou daňou, to znamená, že by na chod cirkví prispievali veriaci z daní. Proti poslednej z troch možností bol minister Maďarič. „Vylučuje veľkú skupinu dôchodcov, ktorí dane neplatia a početnosť veriacich v tejto skupine je pomerne veľká,“ uviedol šéf rezortu kultúry.

    Napriek tomu, že Smer v súčasnosti odmieta finančnú odluku cirkví od štátu, nevylučuje, že sa o tejto téme bude vážne diskutovať po budúcoročných marcových voľbách. „Smer je teoreticky pripravený pristúpiť k nejakej zmene financovania, ale zasa je otázka, či bude koalícia a aká bude,“ dodal Maďarič. Sociológ Miroslav Tížik pre SME povedal, že odkladanie zmien vo financovaní cirkví nie je nič prekvapujúce. To, že vláda vytvorila expertnú skupinu, je podľa neho iba krok vlády, ktorý má voličom ukázať, že sa touto témou kabinet zaoberá. „Keby sa začala otvorená diskusia, ukázalo by sa udržiavanie politickej podpory medzi politikmi a predstaviteľmi najväčších cirkví,“ tvrdí Tížik.

    - Reklama -