Odkiaľ Fico zobral milión eur? Reakcia úradov na túto otázku vás prekvapí

    0
    Na archívnej snímke Tibor Gašpar, Robert Fico a Robert Kaliňák počas tlačovej besedy o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka. Na stolíku milión eur, ktoré premiér sľúbil za relevantné informácie k vyšetrovaniu. (Autor: TASR)

    Poslanec NR SR a predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál požiadal ešte začiatkom marca v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám Úrad vlády SR ako povinnú osobu o informácie týkajúce sa bankoviek v hodnote milión eur, ktoré boli vystavené na tlačovej besede vtedajšieho predsedu vlády Roberta Fica, vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara.

    Ficova vláda sa po vražde Jána Kuciaka rozhodla dať odmenu 1 milión eur pre človeka, ktorý poskytne relevantné informácie vedúce k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu vrahov Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    Bankové tajomstvo?

    Ako na web stránke OKS informuje Dostál, úrad vlády postúpil jeho žiadosť ministerstvu financií, to ju vzápätí postúpilo Štátnej pokladnici, ktorá rozhodla, že žiadnu z požadovaných informácií nesprístupní. Postup štátnych orgánov v tejto veci považuje preto Dostál za odporujúci zákonu, rovnako aj rozhodnutie Štátnej pokladnice, proti ktorému podáva odvolanie.

    „Dňa 20. marca 2018 Štátna pokladnica rozhodla, že mojej žiadosti nevyhovie v plnom rozsahu a nesprístupní mi žiadnu z požadovaných informácií. Rozhodnutie Štátnej pokladnice mi bolo doručené dňa 26. marca 2018. Štátna pokladnica sa pritom v odôvodnení rozhodnutia priamo neodvolala na žiadne z ustanovení zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré v paragrafoch 8 až 11 umožňujú obmedziť prístup k informáciám,“ informoval Dostál s tým, že Štátna pokladnica sa odvolala na bankové tajomstvo, čo je podľa neho absurdné.

    „Tento štátny orgán mal v zmysle zákona povinnosť takéto informácie sprístupniť a ak ich nesprístupnil, postupoval v rozpore so zákonom, pretože neexistoval zákonný dôvod na obmedzenie prístupu k týmto informáciám,“ dodal.

    Postup úradov je podľa Dostála nezákonný

    Úrad vlády podľa Dostála postupoval v rozpore so zákonom, ak neposkytol žiadateľovi informácie, ktorými disponoval, ale postúpil žiadosť o informácie inému orgánu – ministerstvu financií. Ministerstvo financií navyše následne konštatovalo, že nemá príslušné informácie k dispozícii a postúpilo žiadosť ďalšej povinnej osobe – Štátnej pokladnici.

    „Postup úradov je podľa názoru predsedu OKS nezákonný aj v prípade, ak by niektorá z ním požadovaných informácií obsahovala aj informácie, ktoré nemožno sprístupniť. Vzhľadom na uvedené považuje Ondrej Dostál rozhodnutie Štátnej pokladnice o odmietnutí sprístupniť informácie za nezákonné a podáva voči nemu odvolanie. Žiada, aby mu všetky informácie požadované v pôvodnej žiadosti boli sprístupnené. Za nezákonný považuje aj postup Úradu vlády SR, ktorý postúpil celú žiadosť o informácie na ministerstvo financií, hoci prinajmenšom niektorými z požadovaných informácií evidentne disponuje,“ uzavrelo svoje stanovisko OKS.

    - Reklama -