Odísť z Afganistanu? Vojnu vyhráva ten, kto dlhšie vydrží! Hovorí podplukovník z Generálneho štábu AČR

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    „Ak pôsobíte vo vnútornom ozbrojenom konflikte, čo v Afganistane platí, pravidelne sa vám bude stávať, že bude časť domácich síl niekým infiltrovaná alebo že niekomu, ľudovo povedané, preskočí,“ uviedol Foltýn.

    Následne rozprával o mentoringu, ktorý podľa neho môže mať mnoho podôb. „Hovoríme tu napríklad o pomoci konkrétnej vybranej vojenskej jednotke, najlepšie výsledky z hľadiska pomeru ceny k výkonu sú u afganských špeciálnych jednotiek. Štatisticky okolo 95 percent zásahov proti Talibanu vykonávajú špeciálne jednotky afganskej armády alebo afganskej polície. Najväčší prínos v boji s Talibanom má teda výcvik práve týchto jednotiek,“ poznamenal Foltýn. Česi sú potom podľa jeho slov vo výcviku špičkoví, pretože si dokážu k Afgancom nájsť cestu.

    Foltýn odmieta, že by teraz, pri útoku, keď zomrel český vojak, zlyhal systém. Vojaci podľa jeho slov vykonávali úplne rutinnú činnosť v rámci základne pri zabezpečovaní materiálu. „Pracujeme tu s nejakým archetypom zrady, keď počítate s tým, že ak má niekto rovnakú uniformu, je to váš spojenec. Ale treba sa pozrieť, aké je to časté. U Čechmi cvičených Afgancov sa to nestalo vôbec, u iných sú to ročne desiatky prípadov v rámci desaťtisícov cvičených vojakov. Takže to nie je nič bežné, strieľajúci vojak je veľmi vzácny,“ povedal jasne Foltýn.

    Zároveň uviedol, že vojak sa skrátka môže zradikalizovať počas služby. „Či už ho niekto prehovorí, alebo sa jednoducho len urazí,“ dodal Foltýn s tým, že v minulosti viackrát došlo k tomu, že konflikt vznikol pre kultúrne nepochopenie.

    Na záver sa vyjadril k tomu, či by nebolo lepšie české pôsobenie v Afganistane obmedziť alebo ukončiť. „Z hľadiska vojenského na to nie je najmenší dôvod. Pokiaľ po vás nepriateľ strieľa, chce, aby ste ustúpili. Takže to presne urobiť nesmiete. Navyše pokiaľ sa tie incidenty zišli náhodne a nie sú na seba naviazané, potom po vojenskej stránke takým úvahám nerozumiem. Ste jednoducho vo vojnovom konflikte, v ktorom vyhráte, ak lepšie strieľate a dlhšie vydržíte. A my strieľame lepšie a dlhšie vydržíme tiež,“ zdôraznil Foltýn s tým, že stiahnutie z misie by bola neskutočná zbabelosť.

    Rozhovor nájdete na webe Lidovky.cz.

    - Reklama -